Stummer János azért vállalja a kockázatot Pegasus-ügyben, hogy legitimálja az ellenzéket a kérdésben

Stummer János azért vállalja a kockázatot Pegasus-ügyben, hogy legitimálja az ellenzéket a kérdésben

A 444.hu írása szerint a parlament nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságainak rendkívüli együttes ülésének összehívását kezdeményezi az ellenzék azután, hogy Kósa Lajos fideszes képviselő csütörtökön nyilvánosan elismerte,

a Belügyminisztérium beszerezte az izraeli NSO Group fejlett lehallgató szoftverét, a Pegasust, amivel gyakorlatilag bármilyen adat beszerezhető a megfigyeltek telefonjáról, és amivel a Direkt 36 nyári leleplezése alapján újságírókat, ellenzéki politikusokat, a kormánnyal szemben kritikus vállalkozókat, de még egykori államtitkárt is megfigyelhettek. 

Stummer János, a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke csütörtök esti Facebook-posztjában megerősítette, amit Kósa mondott. Ugyanakkor jelezte, hogy szerinte Kósa államtitkot sérthetett, amikor ezt kikotyogta, és minősített adattal való visszaélés miatt akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatnák.

Természetesen kockáztatok

- válaszolta a 444.hu kérdésére Stummer János, hogy a megerősítéssel ő maga nem sért-e államtitkot. 

Stummer amúgy véletlen elszólásnak érzi Kósa nyilatkozatát, de mint fogalmazott, miután Kósa Lajos elkottyantotta, nagyon fontos volt, hogy megerősítse a Kósa által elmondottakat.

Ezzel ugyanis legitimálni tudtam, hogy az ellenzék tényként beszélhessen a Pegasus-szoftver beszerzéséről

- hangsúlyozta Stummer János, aki ennél többet azonban egyelőre nem árulhat el. 

Láttam a szerződést, de attól, hogy a Lajos botorságot csinált, én még nem fogok ennek a szerződésnek a részleteiről a nyilvánosságban beszélni

- közölte a jobbikos képviselő.

A beszerzés tényének nyílt beismerése így is fontos fejlemény, Stummer szerint ugyanis a bizottságnak két fő kérdést kéne tisztáznia:

- Beszerezték-e a szoftvert?
- Ha igen, akkor kikkel szemben, mikor, hány alkalommal használták?

Az első kérdésre Kósa Lajos most megadta a választ. A második tisztázása már bonyolultabb, mert a lap szerint a kormány a személyiségi jogokra hivatkozva nem adhat információt a megfigyeltekről, mert azzal megsértené személyiségi jogaikat. 

Ez olyan abszurd helyzetet teremt, hogy ha a Nemzetbiztonsági Bizottság be is tekinthetne a megfigyelések adataiba, ők is csak anonimizálva láthatnák azokat, vagyis nem tudnák, hogy kiket figyeltek meg a szolgálatok

- hívta fel a figyelmet Stummer János, aki egyben cáfolta Kósa Lajost.

Kósa csütörtöki nyilatkozatában arról is beszélt, hogy ezeket az adatokat kiadhatnák, ha a nemzetbiztonsági bizottság felállítana egy vizsgálóbizottságot az ügyben, de Kósa szerint ilyen kezdeményezés nem volt. 

Ezzel szemben a valóság az, hogy az ellenzéki bizottsági tagok kétszer is kezdeményezték ilyen ténymegállapító bizottság felállítását, de a kormánytöbbség mindkét esetben leszavazta. Pedig egy ilyen ténymegállapító bizottságnak a fenti korlátozásokkal valóban lehetősége volna betekinteni az iratokba

- tette hozzá a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke.

Stummer János azért kezdeményezte a Honvédelmi és Rendészeti, illetve a Nemzetbiztonsági Bizottság közös ülését, mert bár mindkét bizottság előtt bemutattak minősített adatokat is tartalmazó iratokat, értesülései szerint a két bizottságban elhangzottak nincsenek összhangban. Hogy ez valóban így van, azt egy közös ülésen tudnák feltárni, ahol aztán a botránnyal kapcsolatban még tisztázatlan kérdéseiket is újra feltehetnék. 

Ha a testület határozatképes lesz, azaz a kormánypárti képviselők is megjelennek, akkor az ülést kezdeményező ellenzéki képviselők indítványozhatják ténymegállapító vizsgálóbizottság felállítását.

A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben a következőképpen fogalmaznak a képviselők:

Beismerés után nyilvánosságot és átfogó vizsgálatot!

A Nemzetbiztonsági bizottság, valamint a Honvédelmi és Rendészeti bizottság ellenzéki tagjai a mai nap folyamán a két bizottság rendkívüli együttes ülésének összehívását kezdeményezték. 

Amennyiben Kósa Lajos és a kormánypártok képviselői nem szabotálják majd el az ülés létrejöttét, úgy azon harmadik alkalommal is indítványozni fogjuk a ténymegállapító vizsgálóbizottság felállítását, a Pegasus-szerződés titkosítás alól történő feloldását, illetve a szerződésbe történő betekintés lehetőségének biztosítását.

Az indítványozók névsora:
Stummer János (Jobbik), Molnár Zsolt (MSZP), Ungár Péter (LMP), Vadai Ágnes (DK), Harangozó Tamás (MSZP), Dr. Lukács László György (Jobbik), Momentum, Párbeszéd.