Lendületet kaphat a budapesti bérlakás-felújítási program, új törvényjavaslatot nyújtottak be egy mintaprojekt indításáról

Lendületet kaphat a budapesti bérlakás-felújítási program, új törvényjavaslatot nyújtottak be egy mintaprojekt indításáról

Demeter Márta, az ellenzéki előválasztáson a Jobbik színeiben induló országgyűlési képviselő interpelláció formájában fordult Varga Mihályhoz a rossz állapotban lévő önkormányzati lakások felújításának kormányzati támogatásának ügyében a leginkább érintett VIII. és IX. kerületben.

A képviselő szerint másfél milliárd forintos állami támogatással már 2022-től kezelhető lenne ez a probléma, ezért törvényjavaslatot adott be egy olyan mintaprojekt költségvetési támogatásáról, amely révén az említett két kerületben elindulhat az önkormányzati lakások felújítása.

A vissza nem térítendő, egyszeri legfeljebb 3 millió forint összegű támogatást azok a bérlők kaphatnák meg, akik vállalják a bérelt lakás felújítását. Ennek a támogatási formának a négy évig való fenntartásával biztosítani lehetne a fővárosban a leromlott állapotú bérlakásállomány megújítását.

A Jobbik bérlakásépítési programjához kért választói támogatást Demeter Márta

A lakhatási válság sajnos meghatározza Budapest két nagyon fontos kerületének, a Ferencváros és Józsefváros lakóinak az életét. Meg kell állítani ezt a problémát - jelentette ki a József Attila lakótelepen tartott sajtótájékoztatón Demeter Márta, aki szerint a 2022-es kormányváltás után, azonnal el kell indítani a Jobbik tervét, A Mi várunk bérlakásépítési programot.

A pénzügyminiszter nevében Tállai András államtitkár arra a kérdésre nem adott egyenes választ, hogy támogatnák-e ezt a javaslatot, ehelyett a kormánypropagandában már megszokott heves gyurcsányozásba és elmúltnyolcévezésbe kezdett. Tállai szerint a kormány mindent megtett a lakáshelyzet rendezéséért az otthonteremtési támogatással, így nem kívánnak a kérdéssel ezen felül foglalkozni.

Válaszában Demeter Márta világossá tette, hogy a 2022-ben kormányra kerülő ellenzéki összefogás a meglévő jó család- és lakhatási támogatásokat megtartja és ki fogja bővíteni, emellett viszont érdemi bérlakásépítési és felújítási program is fog indulni. Ennek adhat lendületet a mai napon benyújtott törvényjavaslat, amely elindítaná az interpellációban megfogalmazott mintaprogramot.