9 éves rekord: 6,5 százalékra nőtt az éves infláció októberben

Pénz, forint
Illusztráció
Sándor Zoltán / Alfahír

Októberben a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - adta közre gyorstájékoztatójában kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A jelentésből szintén kiderül, hogy az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak pedig egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek.

A magyar infláció a legmagasabb az Európai Unióban

Egyre több pénzt kell a boltok pénztárában hagyni egy-egy bevásárlást követően. A statisztikai adatok szerint négy-öt százalékos a drágulás üteme. A Szabad Európa azonban igyekezett több terméken keresztül is megvizsgálni a drágulást, s arra jutottak, hogy sokkal nagyobb mértékben emelkednek az árak.

Az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal emelkedett tavaly október óta. Ráadásul

  • ezen belül az étolajé 30,4,
  • a margariné 18,8,
  • a liszté 12,5,
  • a munkahelyi étkezésé 10,1,
  • a baromfihúsé 9,3,
  • a péksüteményeké 8,4,
  • a kenyéré 8,1,
  • a büféáruké és az éttermi étkezésé egyaránt 7,9 százalékkal emelkedett. 

Az üzemanyagok ára 30,7, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 13,9 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,3, ezen belül a dohányáruk 17,6 százalékkal drágultak.

A tartós fogyasztási cikkekért 5,4, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 12,7, a szobabútorokért 12,5, az ékszerekért 10,8, az új személygépkocsikért 6,9 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások díja 3,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 13,8, a járműjavítás és -karbantartás 8,4 százalékkal került többe.

A fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek szeptember óta. Az élelmiszerek ára 0,7, idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) nélkül számítva átlagosan 1,1  százalékkal lett magasabb egy hónap alatt. Az élelmiszereken belül a liszt 6,9, a száraztészta 3,6, a kenyér és a kávé egyaránt 3,1, a csokoládé, kakaó 2,9, a margarin 2,6, a cukor 2,4, a sajt 2,1, a tojás 1,5, a péksütemények 1,3 százalékkal többe, az idényáras élelmiszerek 2,0 százalékkal kevesebbe kerültek. Az üzemanyagok ára 7,3 százalékkal nőtt.

A KSH tájékoztatója arra is kitér, hogy idén január és október között a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,6, a nyugdíjas háztartások körében 4,2 százalékkal emelkedtek 2020 azonos időszakához képest.

Tartós és magas inflációra számíthatunk a KSH adatai alapján

A mai nap tette közzé a KSH az ipari termelői árak szeptemberi alakulását jelző adatsort, ami 14 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbiakhoz képest. Nem csak az energiaárak, de más tényezők is felfele tolták a mutatót. Mindez pedig a fogyasztói árakba is átüthet - írja az Mfor.

A Portfolio.hu a mostani adatok alapján azt írja, 2008 óta csak egyszer, 2012 szeptemberében láttunk a mainál magasabb inflációs számot (6,6%), a jövő hónapban várhatóan ez a rekord is megdől. Mint megállapítják, összességében az infláció még az erős várakozásokhoz képest is magasabb pályán húzódik.