A magyar infláció a legmagasabb az Európai Unióban

A magyar infláció a legmagasabb az Európai Unióban

Egyre több pénzt kell a boltok pénztárában hagyni egy-egy bevásárlást követően. A statisztikai adatok szerint négy-öt százalékos a drágulás üteme. A Szabad Európa azonban igyekezett több terméken keresztül is megvizsgálni a drágulást, s arra jutottak, hogy sokkal nagyobb mértékben emelkednek az árak. 

A portál szerint az elmúlt hónapokban meglódultak a fogyasztói árak Magyarországon. Európai összehasonlításban előkelő helyen van a hazai infláció. A legfrissebb, szeptemberi adatok szerint 5,5 százalékkal emelkedtek az árak éves alapon.

Korábban arról írt az Alfahír is, hogy a Magyar Nemzeti Bank éves előrejelzése 2021-re a fogyasztói árak 4,6-4,7 százalékos emelkedésével számol, ezen belül pedig az élelmiszerek esetében jövőre sem várható javulás, sőt inkább további drasztikus drágulással várható a jegybank szerint 2022-ben.

Portálunk vizsgálata alapján a legjobban a tej, az étolaj, a margarin és a gyümölcsök ára is órási mértékben növekedett.

Kilátástalan helyzetbe hozza a magyar embereket az élelmiszerek brutális drágulása, miközben az Orbán-kormány tehetetlenül nézi a fejleményeket

Az elmúlt időszakban a folyamatosan növekvő infláció jellemző Magyarországon, amelyet az átlagember elsősorban az élelmiszerboltok kasszájánál tapasztalhat meg, amikor változatlan kosártartalom mellett hétről hétre egyre többet kell fizetnie a vásárlás végén. A Magyar Nemzeti Bank éves előrejelzése 2021-re a fogyasztói árak 4,6-4,7 százalékos emelkedésével számol, ezen belül pedig az élelmiszerek esetében jövőre sem várható javulás, sőt inkább további drasztikus drágulással várható a jegybank szerint 2022-ben.

A Szabad Európa összesítése szerint már egy hónap alatt is jelentős árváltozást tapasztaltak a bevásárlólistájukon. Szeptemberről októberre a másfél százalékos zsírtartalmú tej ára 3,5 százalékkal nőtt. A cukor 9,1, a vaj 10,8, a liszt 25,2 százalékkal került többe októberben, mint előző hónapban. Egy liter 95-ös benzinért 9,8 százalékkal kellett többet fizetni egyetlen hónap leforgása alatt.

Olcsóbb lett viszont a csirkemell, amelyért 6,7 százalékkal kell kevesebbet fizetni, míg a szezonális zöldségek közül a koktélparadicsom ára 27,9, a burgonyáé pedig 8,3 százalékkal csökkent. Az általuk kiszemelt márkájú vécépapír, fogkrém, csokoládé, üdítő, mosópor, kávé, banán, olívaolaj, tojás és kenyér ára nem változott, és a mozijegy sem drágult.

Már 400 forintba kerül egy kiló kenyér

További rossz hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint nem is áll meg a drágulás a 400 forintos áron. A Portfolio idézi a KSH inflációs jelentéséhez kapcsolódó fogyasztói átlagártáblázatát, és ez alapján a fehér kenyér kilója 399 forinttal már szeptemberben is nagyon közel került ahhoz, hogy átlépje a 400 forintos határt, azóta pedig valószínűleg már át is lépte azt.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}