A Kúria átengedte a kormány egyik népszavazási kérdését a "nemátalakításokról"

A Kúria átengedte a kormány egyik népszavazási kérdését a "nemátalakításokról"

Helybenhagyta a Kúria hétfői végzésével a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, amely hitelesítette a kormány egyik, a nemátalakítások népszerűsítésére vonatkozó népszavazási kérdését - vette észre a Népszava

Orbán bejelentette: ötkérdéses népszavazást kezdeményez a kormány

Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány öt kérdésben - jelentette be a miniszterelnök egy Facebook-videójában szerda délelőtt. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, szerinte Brüsszel az elmúlt hetekben egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. A magyar törvények nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, az iskolákban, a televíziókban és a reklámokban.

A Varga Zs. András Kúria-elnök által vezetett háromtagú tanács döntése értelmében lehet országos népszavazás tárgya a következő kérdés: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”

A Kúria döntése jogerős, ellene további jogorvoslatnak nincs helye.

A lap érdekességként hozzáteszi, hogy Varga Zs. Varga Zs. András ebben az ügyben előadó bíróként járt el, noha Kúria-elnökké választása előtt nem volt egyetlen perc bírói gyakorlata sem. A kúriai döntés elvi tartalma így szól:

„A népszavazásra javasolt kérdés vizsgálata során figyelemmel kell lenni arra, hogy az egyértelműség követelményének következetes érvényesítése nem vezethet oda, hogy valamely tárgykört a teljesíthetetlen követelmények megfogalmazása által az NVB vagy a Kúria ténylegesen kizárjon a népszavazásra feltehető kérdések köréből.”

Emlékezetes, eddig csak egy másik hasonló népszavazási kérdésről döntöttek: a Kovács András bíró által vezetett kúriai tanács végzése elutasította az alábbi kérdés hitelesítését: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”

A Kúria nem engedélyezte a gyerekek nemváltó műtéteiről szóló buta népszavazási kérdést

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 16/2021. számú határozatát megváltoztatja, és a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?" népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését megtagadja - olvasható a Kúria friss végzésében, melyet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tett közzé, mint olyan kérelmező, aki többek között része volt a kormány kampánycélú népszavazása elleni fellépésnek.

Ez utóbbi ellen kormánypárti körökből rendre támadást indítottak, maga a kormány pedig alkotmányjogi panaszban támadta meg ezt a múlt héten, mondván, a Kúria végzése sérti az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot.