A kormány stratégiai partneri megállapodást kötött a kínai CATL magyar leányvállalatával

A kormány stratégiai partneri megállapodást kötött a kínai CATL magyar leányvállalatával

A debreceni Déli Gazdasági Övezetben épülő akkumulátorüzemet már korábban nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítette a kormány, most pedig szintet lépett a kínai-magyar kapcsolat, Szijjártóék stratégiai partneri megállapodást kötöttek velük.

Szijjártó Péternek innentől nem kell feleslegesen utazgatnia, a kormány ugyanis a Debrecenben akkumulátorgyárat építő kínai cég magyarországi leányvállalatával köt megállapodást - számolt be a 24.hu.

A lap a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján arról ír,

a külgazdasági és külügyminiszternek, illetve az általa kijelölt személynek kell tető alá hoznia az Orbán-kormány és a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. között megkötendő stratégiai együttműködési megállapodást.

Azt is hozzáfűzték, az Orbán-kormány egyébként az elmúlt években csaknem száz stratégiai partnerségi megállapodást kötött.

Emlékezetes, a kínai CATL debreceni Déli Gazdasági Övezetben épülő akkumulátorüzemét már jóval korábban nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítették. A lap emlékeztet, csaknem egy éve az Orbán-kormány azt is lehetővé tette, hogy ne legyen többé botrányos közmeghallgatás, így idén a a debreceni önkormányzat már köz nélküli közmeghallgatást írt ki a CATL ügyében.

Mint megírtuk, a kínai CATL épülő akkumulátorgyárában évi 62 tonna ragasztó felhasználásával és több száz kiló veszélyes hulladék termelése mellett fognak akkumulátorokat összeszerelni és selejtes akkumulátorokat szétszerelni. Az üzem várhatóan 50 évre kap működési engedélyt.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodás aláírási ceremóniáján a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én. MTI/Vajda János)