Szijjártó a kalózok sújtotta Seychelle-szigetekkel létrejött új megállapodásokat méltatta

Szijjártó a kalózok sújtotta Seychelle-szigetekkel létrejött új megállapodásokat méltatta

Több területen is fontos megállapodások jöttek létre Magyarország és a Seychelle Köztársaság között, amelyek hozzájárulnak majd az indiai-óceáni szigetállam biztonságához és stabilitásához - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Victoriában, Sylvestre Radegonde külügy- és turisztikai miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján - amelyet közösségi oldalán is megosztott.

Az MTI szemlézte közlemény alapján a tárcavezető - szerényen - arról számolt be, hogy ő az első magyar külügyminiszter, aki hivatalos látogatást tesz az Afrika partjaitól keletre fekvő országban, ami jelzi az együttműködés fejlesztésének fontosságát.

Kiemelte: a Seychelle Köztársaság fontos szerepet tölt be a tengeri biztonság és a kelet-afrikai stabilitás területén, amivel "gyakorlatilag Európát is védi". Mint mondta, a kalózkodás és a drogcsempészet elleni fellépés jelentősen hozzájárul a térség biztonságához, márpedig szerinte

"minél nagyobb a biztonság, annál kevesebben fognak úgy dönteni, hogy útnak indulnak Európa felé".

Magyarország ezért támogatja, hogy az Európai Unió megerősítse az Atalanta elnevezésű kalózellenes tengeri műveletét, illetve további anyagi támogatást nyújtson a Seychelle-szigetek terheinek enyhítése érdekében, például az igazságügyi rendszer területén - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A felek megállapodtak arról, hogy

  • egy magyar cég kiberbiztonsági központot hoz létre az országban az Eximbank 17 millió dolláros hitelkeretének segítségével.
  • Megegyezés született a Seychelle Köztársaság egészségügyi kapacitásbővítésének támogatásáról is, azáltal, hogy a már meglévő, évi tíz helyet biztosító felsőoktatási ösztöndíj-programon felül orvosokat fognak képezni a budapesti Semmelweis Egyetemen.
  • Emellett Magyarország drogprevenciós szakemberek, egészségügyi dolgozók, orvosok és pszichológusok képzésével fogja segíteni a Seychelle-szigetek kábítószerellenes küzdelmét, már idén decembertől kezdve

- tájékoztatott a miniszter.

Rámutatott ennek kapcsán, hogy az illegális drogcsempészet egyre súlyosabb globális kihívást jelent, ráadásul az utóbbi időben megváltoztak a csempészútvonalak a legfrissebb afganisztáni fejlemények miatt.

Szijjártó elmondta azt is, hogy

a Seychelle Köztársaság biztonságosnak számít, miután lakossága 80 százalékát már beoltották a koronavírus ellen, így megállapodást kötöttek az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről is.

Ennek megfelelően a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak majd a turistaparadicsomnak számító országba, függetlenül attól, hogy milyen vakcinát kaptak.