Száz forinttal lett drágább egy euró Orbánék alatt, ezért veszünk mindent sokkal többért

Száz forinttal lett drágább egy euró Orbánék alatt, ezért veszünk mindent sokkal többért

Az üléspont határozza meg az álláspontot, tartja a klasszikus mondás – és mi sem mutatja ennek igazát jobban, mint Orbán Viktor korábbi nyilatkozatai a magyar gazdasággal kapcsolatban, főleg a forint-euró viszonylatában. Míg az euróárfolyam negatív rekordokat dönt (elértük a 372 forintot), valójában a magyar miniszterelnök már 274 forintnál arról beszélt, hogy a gyenge forint miatt le kell váltani a kormányt.

A Magyar Nemzeti Bank által jegyzett középárfolyamok visszatekintéséből látható, hogyan gyengült a forint az Európai Unióba való belépésünk és a 2010-es kormányváltás óta:

  • 2004. májusi átlag, 1 euró: 252,88 forint
  • 2010. áprilisi átlag, 1 euró: 265,44 forint
  • 2021. novemberi átlag a mai napig számolva: 363,84 forint

Fentiekből látható, hogy a 2004. május 1-i uniós csatlakozásunk 252 forintos euró árfolyamát még a gazdasági válság után, 2010-ben is csupán 13 forintos romlással, 265 forinton adták át a következő kabinetnek. A kormányváltás után viszont a nemzeti fizetőeszköz folyamatos romlásnak indult, és ma már átlagban 363 forintnál járunk, míg a rekord 372 forintot jelentett kedden.

Mindeközben nem árt megjegyeznünk azt sem, hogy a 2004-ben velünk együtt EU-taggá váló országok közül Ciprus, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia és Szlovénia mind bevezették már az eurót, a magyarokon kívül csupán a csehek és a lengyelek tartották meg saját fizetőeszközüket annak ellenére, hogy eredetileg vállalták annak bevezetését.

De ha további érdekességekre vagyunk kíváncsiak arról, valójában hogyan vélekedett a mai miniszterelnök a gyenge forintról akkor, amikor még nem rajta múlott a dolgok alakulása, nézzük meg, mit nyilatkozott 2008. október 21-én a Budapest Értéktőzsde vezetőivel való tárgyalását követő sajtótájékoztatóján.

Mint Orbán Viktor fogalmazott, szerinte a kormányzat a forintot mesterségesen erős állapotban tartotta, ha viszont az árfolyam a reális áron mozgott volna 250 és 260 forint között,

akkor a jelenlegi 274 forintos euróárfolyam nem keltené az összeomlás érzését, és nem alakult volna ki egy rossz pszichózis.

A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak. Ezzel a bizalmi helyzettel, amiben most a miniszterelnök és kormány van, nem lehet a forint esését megakadályozni - jelentette ki az akkori Fidesz-pártelnök, aki szerint a bizalmi válságot a rossz vezetés okozza, egy jobb vezetéssel viszont megoldható a bizalmi válság, megvédhető a forint is.

Nos, ebből a védelemből és bizalomból lett 372 forintos euró.

Orbán Viktor azt szorgalmazta, hogy végre cselekvőképes vezető álljon az ország élén,

„mert a mostani vezetővel nem lehet elkerülni, hogy a forint megroppanjon, hogy a meginduljon a gazdaság
visszaesése, hogy több mint 200 ezer ember állása veszélybe kerüljön.”

Azt pedig már tényleg csak zárójelesen jegyezzük meg, Orbán Viktor a sajtótájékoztatón aggasztó jelnek nevezte azt is, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta Putyint. A pártelnök úgy fogalmazott: maga a hír "elég rosszul hangzik".

Hozzátette: nyilván senki sem kívánja Magyarországon, "hogy a pénzügyi válság eredményeképpen Magyarország orosz kézre jusson", ezért még azelőtt meg kell oldani Magyarország bizalmi válságát, mielőtt a helyzet odáig súlyosbodna, hogy az oroszokon kívül másra nem lehet számítani.

Ma pedig ismerjük, mi a helyzet: az orosz kormánnyal közeli viszonyba kerültünk, miközben gigantikus hitelt vettünk fel tőlük a paksi bővítésre – amit aztán velük is végeztetünk el, a politikai összefonódásoknak és kiszolgáltatottságnak pedig már se eleje, se vége; és akkor Kínáról még nem beszéltünk, ahol ugyanez a helyzet.

Előny, vagy hátrány a gyenge forint?

A forint gyengülésének egyébként előnye és hátránya is van. Előnye lehet, hogy ha egy külföldi multinacionális cég szeretne befektetni mondjuk egymilliárd eurót egy új magyar üzembe, akkor többet ér a pénze, például 250 milliárd forint helyett 370 milliárdból fejleszthet, amivel sokkal jobban jár - ezért inkább ide jön, nem pedig Romániába megy, aminek mi örülhetünk.

Emellett előnye az is, hogy ha a vállalatnak bruttó 400 ezer forintos fizetést kell adnia a dolgozóknak, akkor az nem 1600 euró (250 forintos eurónál) lesz neki havonta, hanem csak 1081 (370 forintos eurónál), tehát jobban megéri magyarokat dolgoztatni, ami miatt jobban pörög a gazdaságunk, van munkahelyünk, növekedik az exportunk.

Másrészről viszont a gyenge forint visszaüt az import áruk megvásárlásánál, márpedig be kell látnunk, hogy ha elmegyünk a boltba, a befőttes gumitól kezdve az iPhone-ig jóformán mindent külföldről hoznak be a kereskedőink, tehát nagyon nem mindegy, hogy hány forintot ér egy euró.

Vegyünk néhány példát: ha 1000 euró egy új tévé, akkor jelentős különbség van aközött, hogy 250 ezerért kapjuk meg, vagy 370 ezerért. Vagy ha 20000 euró egy új autó, akkor az 5 millió forint jelentősen jobban hangzik, mint a 7,4 millió. Márpedig most utóbbit fizetjük, ha egyáltalán telik rá.

Ez alapján hiába csábítjuk ide a külföldi beruházókat, hogy kínai mintára olcsó munkaerőt ajánljunk számukra, ha a munkáért kapott pénzünk is értéktelenné válik. A gazdaság persze mutathat fejlődést, és a fizetések is nőhetnek, de ez is látszólagos marad az infláció miatt, hiszen az élelmiszerárak is ugyanolyan ütemben növekednek, ahogy a fizetések.

Éppen ezért lehet vitát folytatni arról, hogy a gazdaság a gyenge vagy az erős forinttal működik-e jobban, az azonban biztos, hogy azt az utat az Orbán-kormány is életveszélyesnek tartotta 2010 előtt, amit most következetesen kitapos magának. A gyenge forint gazdasági előnyeit pedig végső soron az emberek fizetik vissza azzal, hogy semmit nem ér a pénzük, amiért dolgoztak.