Az ügyészség szerint Kósa hazudott Pegasus-ügyben, ezért nem is árult el titkot

Az ügyészség szerint Kósa hazudott Pegasus-ügyben, ezért nem is árult el titkot

Érdekes magyarázattal mentegeti az ügyészség Kósa Lajost, miután a fideszes politikus gyakorlatilag elszólta magát azzal, hogy a Pegasus nevű kémszoftvert valóban beszerezte a magyar kormány, azon belül pedig a Belügyminisztérium.

Mivel az már közismert, hogy a kémszoftvert számos magyar célponttal szemben használták, az némileg bizonyíték nélkül is nyilvánvalónak tűnik, hogy a kormány beszerezte a programot és politikai célokra használta fel, hiába burkolódzik hallgatásba.

A 24.hu azonban a feljelentéseiről ismert Tényi István tájékoztatása alapján azt írja, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség határozata szerint Kósa Lajos nem mondott igazat, ezért nem követett el bűncselekményt akkor sem, amikor azt mondta, a belügyi tárca szerezte be a programot.

A feljelentést egyfajta fricskaként még november elején tették meg minősített adattal való visszaélés, valamint hivatali visszaélés bűntette miatt Kósával szemben, hiszen elvileg olyan információt közölt, amit szigorúan titkos lett volna. Más kérdés, hogy erre az információra volt mindenki kíváncsi.

A feljelentés elutasításának indokolásából viszont állítólag kiderül, az ügyészség hivatalos tudomással bír arról, hogy a Belügyminisztérium Pegasus néven nem vásárolt szoftvert. Mint írták, a fent említett bűncselekményt minősített adatra lehet elkövetni, „a feljelentés – a feljelentő feltételezésén túl – ugyanakkor nem tartalmaz olyan körülményre vonatkozó konkrét adatot, tényt, amely az általa kifogásoltak szerint azt támasztaná alá, hogy a feljelentéssel érintett személy minősített adatot tett volna jogosulatlan személyek részére hozzáférhetővé”.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő nyilatkozatában ugyanis konkrét adatnak az tekinthető, hogy igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint a Belügyminisztérium beszerzője volt a Pegasus-szoftvernek. Az, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a Pegasus-szoftvert – a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján – tényszerűen nem felel meg a valóságnak, így ez a valóságnak meg nem felelő adat nem minősülhet minősített adatnak, vagyis a nyilatkozat ezen részében a minősített adattal visszaélés bűncselekményének elkövetése kizárt - írta az ügyészség, bár ez az érvelés erősen arra enged következtetni, hogy a programot „papíron” más alegység szerezte be, és most ezzel a jogi csavarral akarják felmenteni.