A Nemzeti Védelmi Szolgálat több ezer oldalnyi bizonyítékot gyűjtött Völnerék ellen

Völner Pál
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára beszél a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. február 16-án.
MTI/Bruzák Noémi

Hamarosan feloldhatják annak a büntetőeljárásnak a dokumentumait, amelyben Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese, Völner Pál is érintett, méghozzá gyanúsítottként - tudta meg a hvg.hu.

A lap értesülései szerint az ügyben gyanúsítottak telefonjait hónapok óta lehallgatta a Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alá tartozó szervezet, a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Mint kiemelik, az NVSZ nyomozást nem folytathat, a titkos felderítés a specialitása, melyen belül a Különleges Ügyek Főosztálya végezte a vizsgálatot.

A hvg úgy tudja, hogy a szolgálat hosszú hónapokig tartó felderítés során több ezer oldalnyi iratanyagot produkált és a bizonyítékok nagy része telefonlehallgatásokból származik.

A telefonlehallgatások széles kört érinthetnek, melyek Völnerig vezették az NVSZ-t. Az ügyet ismerők szerint a gyanúsított végrehajtók őszintén meglepődtek, hogy titkos felderítés folyt ellenünk, így azt sem értik, mi lehet a “politikai ok”, aminek a bukásukat köszönhetik, vagyis elkövetői körben sincs válasz arra, hogy mi állhat Völner bukásának a hátterében.

A HVG erre egy ésszerű magyarázattal is szolgál: először a végrehajtók körében kezdett el vizsgálódni az NVSZ, majd miután képbe került Völner, a felderítést már nem lehetett leállítani, ugyanis mindenről dokumentáció készül, köztük összefoglaló jelentések, ami miatt nehezebb lett volna eltussolni egy magas pozícióban lévő ember szerepét.

A források szerint bár Varga Judit elengedte Völner kezét, a politikai vezetés éppúgy titkolni akarta a történteket, mint az igazságszolgáltatás szereplői. Ennek tudható be, hogy az ügyet példátlan módon titkosították.

A lap arról is ír, hogy tudomásuk szerint eddig még senki sem kötött vádalkut, míg a titkolózást az ügy súlyával, másrészt a benne érintett emberek, közük Völner Pál személyével indokolták, mondván: a miniszter helyetteséig elérő és korrupciós ügy a közbizalmat súlyosan megrendítheti.

Az ügyet ismerők arra is magyarázatot adtak, hogy kedden Polt Péter legfőbb ügyész végül miért döntött úgy, hogy tudatja a nyilvánossággal a tényállást. Eszerint Polt nem kedden, hanem már korábban kezdeményezte Völner mentelmi jogának a felfüggesztését, a fokozódó sajtóérdeklődést látva pedig a legmagasabb politikai szinten arra jutottak, hogy ez a büntetőeljárás előbb-utóbb úgyis kiszivárogna a sajtóban, épp úgy, ahogy Schadl György őrizetbe vétele is kiszivárgott - teszi hozzá a lap.

Mint arról mi is beszámoltunk, Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. A közlemény szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.