A japán diplomaták is bojkottálják a pekingi téli olimpiát

A japán diplomaták is bojkottálják a pekingi téli olimpiát

Japán politikusok sem utaznak a február 4-én rajtoló pekingi téli olimpiára. A japán kormány szóvivője, Macuno Hirokazu pénteken bejelentette, hogy a küldöttségüket három sportdiplomata kíséri el: a japán olimpiai, illetve paralimpiai bizottság elnöke, Jamasita Jaszuhiro és Mori Kazajuki, valamint Hasimoto Szeiko, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője.

Amikor az okokról kérdezték, Macuno nem diplomáciai bojkottként magyarázta a döntésüket, viszont ahhoz hasonló érveket említett.

„Az olimpia és a paralimpia a béke és a sport ünnepe, amely bátorságot ad a világnak” – nyilatkozta. Hozzátette: közvetlen magyarázatot adtak a rendező kínaiaknak, hogy számukra kiemelten fontos az egyetemes és a nemzetközi közösségek értékeinek biztosítása, beleértve a szabadságot és az emberi jogokat.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Korábban több ország jelezte már, hogy politikai okokból nem küld diplomatákat a pekingi olimpiára. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Új-Zéland és Ausztrália is sérelmezte, hogy Kína folyamatosan megsérti az emberi jogokat, legfőképp az ujgur kisebbség elnyomása miatt bírálták a következő téli olimpia házigazdáit. Kína kezdettől kategorikusan visszautasította, és politikai állásfoglalásnak minősítette a neki címzett vádakat.

(MTI)