Sztrájkot szerveznek a mozdonyvezetők a reálbérveszteség miatt

Sztrájkot szerveznek a mozdonyvezetők a reálbérveszteség miatt

A mozdonyvezetők nem fogadják el a 2021. évi nullaszázalékos béremelés és az elszabadult infláció miatti súlyos reálkereset-veszteséget – tudatta a Mozdonyvezetők Szakszervezete az MTI Országos Sajtószolgálatán (OS) keresztül kedd délután.

Emlékeztetnek, hogy a MÁV-START Zrt.-vel szemben korábban kezdeményezett kollektív munkaügyi vita eredménytelenül zárult, így azt követően "a Mozdonyvezetők Szakszervezete január 20-ig felméri tagjai támogatását és részvételét a reálkereset-veszteség kompenzálásának kikényszerítésére tartandó munkabeszüntetésben való részvételről". 

Azt írják, hogy eddig a mozdonyvezetők több mint kétharmada már aláírásával támogatta is a sztrájk megtartását. A munkabeszüntetés pontos idejéről és időtartamáról azonban várhatóan február 2-án fognak döntést hozni.

Eközben a MÁV azt közölte az MTI-vel, hogy "a hároméves bérmegállapodásnak megfelelően január 1-jétől 10 százalékkal nőnek az alapbérek a MÁV-Volán-csoport társaságainál". Ezt a tavaly december 31-én érvényes besorolás szerinti alapbérekre hajtják végre. Ugyanakkor azt is leírták, hogy "a bértorlódások kezelésére a rendelkezésre álló források alapján kidolgozott javaslatot a munkáltató a csoport szintű érdekegyeztető tárgyalásokon a következő hetekben egyezteti az érdekképviseletekkel".

Sztrájkolni fognak a tanárok az alacsony bérek és a kötelező oltás miatt

Továbbra sincs érdemi előrelépés, így a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) figyelmeztető sztrájkot hirdetett január 31-re, már tárgyaltak is a kormánnyal egy lehetséges sztrájk feltételeiről. A szakszervezeteknek alapvetően két problémája van. Az egyik, hogy keveslik az Orbán-kormány által belengetett 10 százalékos béremelést, és 20 százalékot szeretnének.

December közepén adtunk hírt arról, hogy a pedagógus szakszervezetek részben szintén az alacsony bérek miatt elégedetlenek, ezért ők január 31-re hirdettek figyelmeztető sztrájkot.