Figyelmeztették Orbán Viktort a moszkvai útja előtt

orbán, putyin,
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Euronews szerint fontos figyelmeztető jelzést adott az Európai Parlament Orbán Viktornak moszkvai útja előtt, miszerint Putyin meg akarja osztani az EU-t. A magyar kormányfőnek a közös európai álláspontot kell képviselnie.

Egy 9 tagú delegációt küld az Európai Parlament Ukrajnába, hogy kifejezzék az EU támogatását az ország felé és az egységes uniós álláspontot képviseljék. A delegáció kedden Kijevben jár, amikor Orbán Viktor miniszterelnök éppen Vlagyimir Putyinnal találkozik.

Az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatón az Euronews kérdésére, hogy milyen üzenete van Orbán látogatásának Nathalie Loiseau, a Biztonsági és Védelmi albizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a párbeszéd fontos, és a megbeszélések jelenleg is folyamatosan zajlanak, Emmanuel Macron elnök például pénteken fog beszélni Putyinnal. A fontos kérdés az, hogy milyen üzenetet visz a magyar kormányfő Moszkvába. És fontos, hogy koordinált közös üzenete legyen az EU-nak.

"Putyin megpróbál megosztani minket, tegnap például olasz cégekkel tartott találkozott. És a jövőben is tesztelni fog minket. Őszintén remélem, hogy Orbán Viktor a tudatában van annak, hogy mi forog kockán, és hogy tartja magát az EU üzenetéhez az egységről."

David McAllister, a Külügyi Bizottság elnöke annyit fűzött hozzá, hogy a 27 tagállamnak a transzatlanti partnereinkkel együttműködve világossá kell tennie, hogy bármilyen ukrajnai katonai támadás súlyos következményekkel járna, és hogy támogatják minden európai ország szuverenitását és területi egységét, köztük Ukrajnáét.

Egyre többen állnak az Egyesült Államok mellé az ukrán konfliktusban

Az Egyesült Államok komoly lobbitevékenységet tervez annak érdekében, hogy több országot is maga mellé állításon az orosz-ukrán konfliktusban. Úgy tűnik, egyre több ország ítéli el az oroszok fenyegetőzését. A Politico arról számolt be, hogy Európán kívül, a Közel-keleten és Ázsiában is több országot is igyekszik maga mellé állítani az Egyesült Államok.