Ne lepődjön meg, katonai konvojok haladnak át a napokban Magyarországon

Ne lepődjön meg, katonai konvojok haladnak át a napokban Magyarországon

Magyarország az orosz-ukrán válság tárgyalásos, békés megoldásának híve. A Magyar Honvédség számára nem rendeltek el magasabb készenléti fokozatot a válság miatt, és a jelenlegi helyzetben a NATO sem tervezi szövetséges erők telepítését hazánk területére a konfliktus miatt - közölte pénteken a Honvédelmi Minisztérium.

Mint írják, az elmúlt hetekben tovább mérgesedett a viszony Oroszország és Ukrajna között.

"Magyarország érdeke, hogy a felek tárgyalásos, diplomáciai úton találják meg a megoldást a nézeteltérésekre, és mint Benkő Tibor honvédelmi miniszter is hangsúlyozta az elmúlt napokban több interjúban, illetve előadásban, a hidegháborús retorika nem vezet eredményre. A Magyar Honvédség feladata a kialakult helyzetben Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása. Ugyanakkor a hazai haderőnél nem rendeltek el magasabb készenléti fokozatot az orosz-ukrán válság miatt"

– szögezték le.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a NATO, ezen belül Magyarország természetesen rendelkezik tervekkel és elgondolással a kialakult, de a tovább eszkalálódó helyzet kezelésére is: ebben a tárgyalásos, megegyezéses rendezés politikája mellett az elrettentés is szerepet játszik.

Hozzátették, az észak-atlanti szövetség ennek jegyében a kelet-közép-európai térség két államába további erőket telepít: összesen mintegy háromezer amerikai katonáról van szó, akik közül Lengyelországba február 5-én, Romániába február 8-án érkeztek meg az első egységek.

A Pentagon korábbi közlése alapján Lengyelországba az észak-karolinai Fort Braggből csoportosítanak át erőket, míg keleti szomszédunkba a körülbelül ezer főt számláló Stryker osztagot telepítik át a németországi Vilseckből.

Kiemelték:

"A Romániába telepítendő erőket és eszközeiket szállító konvojok a napokban haladnak át Magyarország útjain. Ennek keretében február 7-től kezdődően, várhatóan a hónap közepéig, több katonai szállítójármű és harcjárműveket szállító tehergépjármű kisebb-nagyobb menetoszlopa halad át Szlovákia felől Romániába hazánkon keresztül. Azokat a katonai menetoszlopokat, amelyeknek mérete ezt indokolja, a Magyar Honvédség katonai rendészei kísérik és biztosítják".

A közleményt azzal zárták, hazánkban ugyanakkor – mint azt a honvédelmi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is több ízben leszögezte – a jelenlegi helyzetben nincs szükség külföldi erők telepítésére és állomásoztatására az orosz-ukrán konfliktus miatt.

A szövetségi rendszerben végzett, évek óta visszatérően megtartott többnemzeti gyakorlatok és kiképzési események során azonban idén is fognak érkezni katonák hazánkba a NATO tagállamaiból, hívták fel rá a figyelmet.