Ellenzék: jelentős számú magyar kisebbség él Ukrajnában, akik egy háború közepébe kerülhetnek

Ellenzék: jelentős számú magyar kisebbség él Ukrajnában, akik egy háború közepébe kerülhetnek

Balázs Péter, Szent-Iványi István és Cseh Katalin egyeztetett az orosz-ukrán agresszióról és a külhoni magyarságot fenyegető veszélyről - számolt be közösségi oldalán az Egységben Magyarországért, amely egy videót is közzétett az egyre inkább a háború szélére sodródott konfliktusról.

Mint írják, Oroszország tegnap csapatokat küldött két szakadár kelet-ukrajnai tartományba, veszélyeztetve ezzel nem csak Ukrajnát, hanem egész Európát.

Úgy látják,

"a magyar kormánynak ebben a helyzetben nem az orosz propagandát kellene ismételgetnie, hanem fel kellene szólalnia az orosz agresszió ellen, és ki kellene állnia a kárpátaljai magyar kisebbség mellett".

Márki-Zay Péter felszólította Orbán Viktort, hogy határolódjon el az orosz agressziótól

Márki-Zay Péter Facebook-oldalán videóban szólította fel Orbán Viktort, hogy „határolódjon el az orosz agressziótól, álljon ki Ukrajna területi épsége, a NATO és a nyugati szövetségeseink mellett". „Ne bújjon az Európai Unió nyilatkozata mögé, az önmagában nem elegendő" - üzente Márki-Zay Orbánnak és azt kérte, hogy akár a Parlament, akár a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén fogadjanak el egy olyan határozatot, amely elítéli Putyin agresszióját az ukrán nép és a kárpátaljai magyarok védelmében.

Balázs Péter közgazdász, diplomata elmondta, háborús helyzet alakult ki Magyarország közvetlen szomszédságában, ilyen súlyos helyzetre a második világháború óta nem volt példa. Szerinte ugyan végigéltük a Jugoszlávia felbomlása utáni harcokat, de az Ukrajnában kialakult helyzet minden eddigin túltesz.

"Oroszország gyakorlatilag bekerítette Ukrajnát, és óriási nagy erőt, hadseregének mintegy felét felvonultatta, egyrészt Ukrajna keleti határai mentén, másrészt közös hadgyakorlatot kezdett Fehéroroszországgal, harmadrészt a Fekete-tengerre vezényelte flottájának jelentős részét"

- fogalmazott. Balázs szerint az oroszok szinte harapófogóba fogták Ukrajnát, mert azt akarják, hogy az inkább Oroszországhoz közeledjék, és ne a Nyugathoz.

Az ENSZ BT többsége elítélte Oroszországot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) hétfői rendkívüli ülésén a tagállamok többsége elítélte, hogy Oroszország elismeri a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok függetlenségét, valamint Vlagyimir Putyin elnök parancsát is a csapatok odavezénylésére, Moszkva ugyanakkor közölte, hogy továbbra is "nyitott a diplomáciára". Az ülésen Rosemary DiCarlo főtitkárhelyettes az ukrán területi integritás és szuverenitás megsértésének nevezte, hogy Oroszország elismerte a kelet-ukrajnai szeparatista területeket.

Hangsúlyozta, ebben a helyzetben magyar állampolgárként elvárhatjuk a kormánytól, hogy ne a saját ízlése szerint, hanem a valóságban megfelelően, a lehető legpontosabban tájékoztasson minket.

"Ne az orosz propaganda jelszavait ismételgesse, hanem gondoljon arra, hogy a legnagyobb szomszédunkról van szó, ahol jelentős számú magyar kisebbség él, akik egy háború közepébe kerülhetnek!"

- figyelmeztetett.

Szijjártó még bízik Putyinban: a diplomáciába vetett utolsó utáni reményünket sem szabad feladni

Szijjártó Péter külügyminiszter néhány perccel ezelőtt egy rövid Facebook-posztban reagált arra, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin elrendelte csapatainak behatolását Ukrajnába. Sőt, a hadművelet már meg is kezdődött. A magyar külügyér szerint a tegnap esti fejlemények nyomán most felgyorsult Brüsszelben a szankciós intézkedések előkészítése és folyamatos az egyeztetés a lehetséges lépésekről.

Kifejtette, erre fel kell készülni Magyarországon is, nemcsak szavakban, hanem tettekkel és konkrét intézkedésekkel is.