Még várják a Központ magyarázatát? Bayer január végén kizárta az orosz támadást, most hallgat

bayer
Bayer Zsolt publicista előadást tart az Európai esték a XV. kerületben című sorozat rendezvényén a Hubay zeneiskolában 2019. január 23-án.
Fotó: MTI/Mónus Márton

Szemmel láthatóan elég nagy a zűrzavar és tanácstalanság a megafonos influenszerek, illetve fideszes beszélő fejek körében azzal kapcsolatban, mit is mondjanak az oroszországi agresszióval kapcsolatban.

Meglepett kormány: Szijjártó Bahreinben aggódik a háború miatt, Orbán pedig most tájékozódik

Ki gondolta, hogy ez lesz csütörtökön, nem igaz? Orosz agresszió ide, kárpátaljai magyarok biztonsága oda, Szijjártó Péter külügyminiszter Bahreinben tárgyal. De legalább aggódik: "A háború nem megoldás, a háború szenvedést hoz, a háború a lehető legrosszabb forgatókönyv" - jelentette ki.

A 444 írt arról, hogy a legismertebb és az egyik talán legnagyobb hatású kormánypárti megmondóember, Bayer Zsolt alig egy hónapja, január 30-án az általa vezetett Sajtóklub című műsorban azt mondta:

"Annak semmi esélye nincs. Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja."

Az ominózus mondat 33:45-től hallható:

De hagyjuk is, mondatnánk, ez régebben volt, ma már biztosan másként gondolkozik a helyzetről, ha másért nem, hát azért, mert közben az élet rácáfolt. A Fidesz ötös számú párttagkönyvét magáénak tudó Bayer Facebook oldalát megnézve a mai napon egyelőre két poszt szerepel.

A jelenleg legfrissebb, délelőtt fél 11-kor kitett bejegyzése az amerikai „kultúrharcról” szóló, Magyar Nemzetben megjelent cikkének ajánlása.

Fotó: Bayer Zsolt/Facebook

A másik, nem sokkal reggel fél 8-kor megosztott bejegyzése pedig egy "jó hangulatú" vecsési összejövetelről készült fotókról szól.

Fotó: Bayer Zsolt/Facebook

Vagyis úgy tűnik,

eddig mintha valahogyan nem ütötte át az egyik legvérmesebb kormánypárti publicista ingerküszöbét az, hogy háború van a szomszédban.

Közben viszont Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője egy általa megosztott cikk alatt arról írt,

"azok tévedtek, akik rötyögve, ironizálva hessentették el az orosz agresszió lehetőségét".

Háború - Már a lakóházakat is lövi az orosz hadsereg

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen csütörtökön kora reggel. A fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. Mindez az után, hogy különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében csütörtök hajnalban.

Íme az ominózus komment, amit akár - szándékolatlanul - egyenesen Bayer Zsoltnak is címezhetett volna:

A Megafonos Deák Dániel kommentje
Fotó: Deák Dániel/Facebook

A Megafon által futtatott influenszer - akinek a Facebook-hirdetéseire eddig több mint 139 millió forintot költöttek el - ezután aggódó hangú bejegyzést is kitett:

Egységért kiáltó szavait némileg árnyalja ugyanakkor, hogy a politológus összes többi posztja gyakorlatilag az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert támadó és lejáratni próbáló anyagokról szól.

Márki-Zay Péter: az Egységben Magyarországért tüntetést szervez ma estére az orosz nagykövetség elé

Az Egységben Magyarországért pártszövetség miniszterelnök-jelöltje rendkívüli sajtótájékoztató keretein belül számolt be az ellenzék álláspontjáról az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatban. „Az Európai Unió és a NATO tagjaként el kell, hogy ítéljük Putyin agresszióját Ukrajnával szemben" - jelentette ki Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy az Egységben Magyarországért pártszövetség kiáll az ukrán területi integritása mellett és az orosz agresszió ellen, az ukrajnai magyarok védelmében.