A horvátok, románok és a csehek is elítélték a "barbár" orosz támadást, Orbán Viktor viszont továbbra is hallgat

A horvátok, románok és a csehek is elítélték a "barbár" orosz támadást, Orbán Viktor viszont továbbra is hallgat

Egyre több európai ország vezetője ítéli el az orosz támadást Ukrajna ellen, és most már a régiónkból is. 

Horvátország: indokolatlan támadás

Andrej Plenkovic horvát kormányfő például a katonai támadások azonnali leállítására szólította fel Oroszországot. A kormányfő Twitter-bejegyzésében azt írta:

"határozottan elítéljük Oroszország agresszióját és Ukrajna elleni invázióját. Ez az indokolatlan támadás Ukrajna szuverenitása és a nemzetközi jog durva megsértése".

Úgy vélte:

a konfliktus "kizárólag Oroszország felelőssége",

és a katonai támadások azonnali befejezésére szólított fel. "Szolidaritásunkat fejezzük ki Ukrajnával és az ukrán emberekkel" - jegyezte meg végezetül Plenkovic.

Románia: készek humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának

Romániában Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciuca miniszterelnök is határozottan elutasította csütörtök hajnali állásfoglalásában az Ukrajna ellen intézett orosz támadást.

"Románia a demokratikus nemzetközi közösséggel együtt határozottan elutasítja ezt a felelőtlen viselkedést, amely aláaknázza a nemzetközi kapcsolatok alapjait, és a nemzetközi jogrendet"

- áll Klaus Iohannis állásfoglalásában.

A román államfő megállapította:

"az Orosz Föderáció újfent bizonyította, hogy nem érdekli az európai és euro-atlanti közösség által kezdeményezett építő és felelős párbeszéd, és erővel próbálja érvényesíteni az úgynevezett érdekszférák iránti igényét".

Iohannis teljes szolidaritásáról biztosította Ukrajnát, a katonai agresszió azonnali feltétel nélküli leállítására és az orosz csapatok kivonására szólított fel. Egyben közölte: Románia kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának. Ugyanakkor óva intett az ukrajnai román közösség elleni ellenséges akciókkal kapcsolatosan. Kijelentette: országa e tekintetben is kész megadni a szükséges segítséget.

Csehország: megbocsáthatatlan agresszió

Elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan agressziónak minősítették vezető cseh politikusok az Ukrajna elleni csütörtöki orosz támadást.

Oroszország katonai akciója Ukrajnában

"megbocsáthatatlan agresszió egy független ország ellen, s ezt az Európai Unió és a NATO nem hagyhatja válasz nélkül"

- reagált Petr Fiala miniszterelnök a Twitteren csütörtökön reggel megjelent nyilatkozatában. A kormányfő bejelentette, hogy délelőtt rendkívüli ülést tart a cseh nemzetbiztonsági tanács, amely megvitatja a kialakult helyzetet.

Oroszország támadása Ukrajna ellen

"barbár agresszív aktus",

amely teljességgel elfogadhatatlan és teljes mértékben ellentétes a nemzetközi joggal - írta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a Twitteren. "Szövetségeseinkkel együtt válaszolni fogunk erre a barbár agresszióra" - mutatott rá a cseh diplomácia irányítója.

"Ukrajna mellett állunk. A háború közelebb van, semmint gondolnánk. Ukrajna támogatásával Csehországot is védjük"

- szögezte le Vít Rakusan belügyminiszter a nyilatkozatában. Jana Cernochová védelmi miniszter is elítélte az orosz támadást és bejelentette, hogy a tárca válságstábja azonnal megtárgyalja a kialakult helyzetet.

Szlovénia: Oroszországnak azonnal ki kell vonnia hadseregét

NATO-szövetségeseinkkel és az Európai Unióval együtt határozottan elítéljük Oroszország "példátlan katonai agresszióját" Ukrajna ellen - írta Janez Jansa miniszterelnök csütörtökön a Twitter-oldalán.

"Oroszországnak azonnal ki kell vonnia hadseregét és teljes mértékben tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását"

- olvasható a bejegyzésében.

"Hozzon létre repüléstilalmi zónát Ukrajna felett. Tartsa be az 1994-es budapesti megállapodásban vállalt kötelezettségeket"

- írta Jansa egy másik bejegyzésében.

Spanyolország: ez a nemzetközi jog megsértése

A spanyol kormány is elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását: Pedro Sánchez miniszterelnök Twitter-oldalán közzétett üzenetében kifejezte szolidaritását az ukrán kormánnyal és az ukrán néppel.

"Továbbra is szoros kapcsolatban vagyunk partnereinkkel és szövetségeseinkkel az Európai Unióban és a NATO-ban, hogy összehangoljuk válaszunkat" - fogalmazott a kormányfő.

A spanyol külügyminiszter a nemzetközi jog kirívó megsértésének nevezte az Ukrajna elleni orosz támadást.

"Elítéljük ezt az agressziót és felszólítunk a beszüntetésére"

- hangsúlyozta José Manuel Albares külügyminiszter a Twitteren reagálva arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében.

Norvégia: Oroszországé a felelősség

Norvégia is a leghatározottabban elítéli az Ukrajna elleni támadást, és Jonas Gahr Store, a NATO-tagállam Norvégia miniszterelnöke szerint a felelősség egyedül Oroszországot terheli.

"Egyedül és teljes mértékben Oroszországot terheli a felelősség azért, hogy Európát ilyen sötét helyzetbe taszította"

- jelentette ki közleményében a norvég miniszterelnök. Ezzel egy időben az oslói külügyminisztérium tudatta, hogy az ukrajnai norvég nagykövetséget Kijevből Lvivbe (Lemberg) költöztetik.   

Japán: tűrhetetlen!

Japánban is hasonlóan látják a helyzetet. Az Ukrajna elleni orosz támadás alapjaiban rengeti meg a nemzetközi rendet - jelentette ki Kisida Fumio, az ázsiai ország miniszterelnöke a japán nemzetbiztonsági tanács ülése után.

"Határozottan elítéljük Oroszországot. Összehangoljuk erősfeszítéseinket a nemzetközi közösség tagjaival, köztük az Egyesült Államokkal, és gyorsan reagálni fogunk"

- szögezte le a japán kormányfő a tanácsülés után újságíróknak. "Az orosz támadás alapjaiban rengeti meg a nemzetközi rendet, amely szerint tűrhetetlen a status quo egyoldalú és erővel történő megváltoztatása" - hangoztatta a japán miniszterelnök.

Orbán Viktor egyelőre még nem nyilatkozott

Ahogy arról beszámoltunk, Szijjártó Péter külügyminiszter legalább elismerte, hogy valóban háborút robbantott ki az Orbán-kormány szövetségese, Vlagyimir Putyin orosz elnök. A magyar miniszterelnök közösségi oldala 13 órája(!) nem frissült.