​​​​​​​Ukrajna: öt orosz repülőgépet és egy helikoptert is lelőttek, behatoltak az orosz csapatok

​​​​​​​Ukrajna: öt orosz repülőgépet és egy helikoptert is lelőttek, behatoltak az orosz csapatok

Az ukrán egyesített erők parancsnoksága szerint csütörtökön öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le a donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében - közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségére hivatkozva.

"Az egyesített erők méltóképpen mérnek viszontcsapást az Oroszországi Föderáció fegyveres erőire. A katonai egységek az állásaikban vannak. Az ellenség veszteségeket szenved" 

- áll a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményben. Az MTI szerint a fegyveres erők arra kérték az embereket, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és bízzanak az országot védő katonákban.

Az ukrán szárazföldi erők pedig arról számoltak be, hogy a Luhanszk megyei Scsasztya település térségében két orosz harckocsit és néhány teherautót semmisítetek meg.

2018 februárjában életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot agresszornak, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig Oroszország által ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve Egyesített Erők Művelete lett.

Orosz szárazföldi csapatok léptek Ukrajna területére    

Ezzel párhuzamosan az ukrán határőrség közölte, hogy orosz szárazföldi csapatok hatoltak be Ukrajna területére.

Videó egy, az orosz hadsereg által kilőtt cirkálórakétáról Kijevben:

Moszkvában megerősítették az őrjáratokat

Mindeközben megerősítette az orosz rendőrség a moszkvai metró állomásainak és azok környékének őrizetét - közölte csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökség belügyi forrásokra hivatkozva.

A rendőrök igazoltatásokat hajtanak végre az állomások közelében, és a moszkvai belvárosban megerősítették az őrjáratokat.

Oroszország megtámadta Ukrajnát: kijevi robbanások, hadiállapot, légtérzár

Teljes körű támadás, robbanások Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen: csütörtökön kora reggel a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. .

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében. Leszögezte, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés időközben hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ pedig elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.