Eurostat: 24 százalékkal lett drágább az élet hazánkban hét év alatt

Eurostat: 24 százalékkal lett drágább az élet hazánkban hét év alatt

Átlagosan több mint 24 százalékkal drágult meg az élet Magyarországon 2015 óta - írja a 24.hu az Eurostat legfrissebb felmérése alapján.

A 2015 és 2022 januári harmonizált fogyasztói árindexeit alapul véve kiderül, az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 12 százalékos árnövekedés következett be hét év alatt. A lap azt írja, leginkább a lakhatással kapcsolatos, illetve a rezsiköltségek, és a szeszes italok, dohányáruk ugrottak meg, mindkét kategóriában 20 százalékos drágulás tapasztalható.

Magyarországon azonban hét év alatt a cigaretta ára 67, a dohányé 83, az egyéb dohánytermékeké pedig 128 százalékkal nőtt 2015 óta. Hazánk a kategória csúcstartója a maga másfélszeres, azaz 52,1 százalékos drágulásával. Ennél nagyobb áremelkedést egyik vizsgált országban sem tapasztalt az Eurostat.

Ugyanakkor hazánkban átlagosan negyedével többet kell fizetni mindenért hét évvel ezelőtthöz képest, amely a második legnagyobb drágulás az európai rangsorban. 

Egyedül Litvánia előz minket 0,4 százalékponttal, míg az áremelkedés bronzérmese Csehország. A drágulás mértékében tehát ezüstérmes lett Magyarország európai összevetésben.

Megjegyzik, a legkevésbé a nem EU-tag Svájcban romlott az emberek pénze: hét év alatt mindössze 1,7 százalékkal nőtt a szolgáltatások és termékek ára, a legnagyobb drágulás (a lakhatással kapcsolatos és rezsiköltségek esetében) is csak 7,1 százalék volt. A legnagyobb árcsökkenés Hollandiában volt tapasztalható, ahol az oktatásért (az előkészítőtől az alapfokún át, egészen a felsőfokúig) közel feleannyit (44 százalékkal kevesebbet) kell fizetni, mint az előző évtized közepén. Nálunk a fizetős tanulás 20 százalékkal kerül többe.

A hazai átlagot meghaladó dráguláshoz sorolják még az egészségügyi szolgáltatásokat (27 százalék), az élelmiszereket és alkoholmentes italokat (33 százalék), valamint a vendéglátást és szálláshely-szolgáltatást (39 százalék). Az egészségügyi szolgáltatások drágulásában csúcson állunk: a mi 27 százalékunkkal szemben az uniós átlag mindössze 7 százalék volt, ráadásul Svájc és Franciaország esetében még csökkentek is a gyógyulás költségei.

Ezenfelül további jelentős drágulás ment végbe a fenti időszakban az asztalosok, vízvezeték-szerelők, illetve a villanyszerelők munkáiban, továbbá a zöldségek árában, melyek már 80 százalékkal kerülnek többe. A festők közel 70 százalékkal dolgoznak drágábban, a krumpli ára is hasonló mértékben nőtt, míg a virágokért 60 százalékkal kell többet fizetni.

Nincs megállás: 10-15 százalékos építőanyag-drágulás jöhet márciusra

Március végére újabb 10-15 százalékkal nőhet az építőanyagok ára, főleg az energiaárak megugrása és a bérek emelkedése miatt - vetíti előre friss elemzésében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ)...

Idehaza viszont a hírközlés terén csökkentek az árak az elmúlt években: a mobiltelefon-készülékek mintegy 40 százalékkal kerülnek kevesebbe. A könyvek 60, a repjegyek 10 százalékkal lettek olcsóbbak, az internet díja pedig ötödével csökkent.