Minden ötödik fideszes szavazó kilépne az EU-ból

fidesz, mi hazánk
Fotó: Szabó Tímea Facebook oldala

Minden ötödik kormánypárti szavazó nemmel szavazna Magyarország európai uniós tagságára, míg a megkérdezettek háromnegyede azt gondolja a jogállamisági problémák és a korrupció miatt nem jut uniós forrásokhoz az ország - hívta fel a figyelmet az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője egy közvélemény-kutatás adatait ismertetve kedden.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, a kutatást az EP szociáldemokrata frakciója készíttette a Publicus Intézettel, a frakció arra volt kíváncsi, hogyan gondolkodnak a magyar emberek az EU és Magyarország viszonyáról, mivel az elmúlt években Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánypártok erőteljes "uszító" propagandát indítottak az EU-val szemben.

 

A főbb kutatási eredmények közé sorolta, hogy ha most lenne egy népszavazás Magyarországon, akkor a választók 86 százaléka bent tartaná Magyarországot az EU-ban. A válaszadók 48 százaléka pedig azt gondolja, hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni Magyarországot az EU-ból - ismertette.

Ujhelyi István az uniós források befagyasztásával kapcsolatban beszélt arról is, hogy a válaszadók nagy része nem tartja igaznak, hogy a "nemváltoztató műtéteket propagáló LMBTQ-aktivisták" elleni magyar fellépés lenne Brüsszel haragjának okozója.

Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója elmondta, a kutatás még az ukrajnai háború előtt készült február első felében. Hozzátette: kétezer főt kérdeztek meg, az első ezer fő reprezentálja a magyar társadalmat, azaz klasszikus közvélemény-kutatásnak számít, a második ezer főben csak "kormányváltó szavazók" voltak, vagyis a "kormányváltó adatok" részletesebbek.

Az igazgató nem tartotta különösen meglepőnek, hogy a Fidesz-szavazók egy része EU-ellenessé vált, mert a Fidesz három-négy éve "felcsavarta" az EU-ellenes retorikát.

Megjegyezte, mivel kétféleképpen kérdezték, így több azon Fidesz-szavazók aránya, akik a népszavazáson nem lépnének be az unióba, mint azoké, akik egy népszavazáson kilépnének a szervezetből. Szerinte a kormány EU-ellenes retorikája a Fidesz-bázis erre nyitott részére van hatással, az ellenzéki oldalon hatástalan.

Pulai András kitért arra, hogy a kutatás idején a válaszadók többsége a jogállamiságot tartotta a legfontosabb védendő értéknek, a béke szerepelt a második helyen. Nem lenne meglepő, ha ez a háború hatására megváltozott - közölte.

Úgy folytatta, az állami propaganda ellenére is a kormánypárti tábor negyede (27 százaléka) problémát érez a magyarországi jogállamiságot illetően.

A kutató elmondta, a válaszadók 48 százaléka - 43 százalék ellenében - gondolja úgy, Orbán Viktor politikai célja, hogy kivezesse az országot az EU-ból. Hozzátette: eddig sosem volt ennek a gondolatnak többsége, eddig a magyar szavazók nem akarták elhinni, hogy van egy ilyen politikai cél, de az elmúlt évek politikai kommunikációja, EU-ellenes támadásai elértek egy új szintet.

Az igazgató szerint a magyar választói közösség immunrendszerének jó példája, hogy a hónapok óta tartó kampány ellenére a többség nem gondolja, hogy az EU a kormány  LMBTQ-val kapcsolatos álláspontja miatt büntetné az országot. A Fidesz-szavazók 74 százaléka azonban inkább igaznak tartja azt, hogy Magyarország ezért nem jut hozzá a helyreállítási alap pénzeihez - mondta.

Kitért a kutatás számos szakpolitikai területre is, amelyek részben vagy egészben nemzeti hatáskörben vannak. A Publicus Intézet által végzett felmérés adatai alapján a magyar válaszadók jelentős többsége több hatáskört adna az uniónak a korrupció elleni harcban, a jogállamisági kérdésekben, de az egészségügy és oktatás szervezésében is.