Paks2: újabb problémákra derülhetett fény az építkezésen dolgozó munkásait elbocsátó cégnél

Paks2: újabb problémákra derülhetett fény az építkezésen dolgozó munkásait elbocsátó cégnél

Ahogy arról a tegnapi napon az Alfahíren is beszámoltunk, több munkás is arról beszélt az RTL Klub Híradójának, hogy több havi bérükkel tartozik nekik a cég, amely a Paks2 beruházáshoz tartozó építkezéseken dolgozik. Az RTL azért kereste meg a dolgozókat, mert Harangozó Tamás MSZP-s képviselőt korábban több, az építkezésen dolgozó szekszárdi munkás kereste meg azzal, hogy az őket foglalkoztató cég kezdeményezte a szerződésük felbontását, miután két hét fizetés nélküli szabadságra küldték őket.

RTL: A paksi bővítésen dolgozó munkások egy része szerint elkezdtek felmondani nekik

Több munkás is arról számolt be az RTL Klub Híradójának, hogy több havi bérükkel tartozik nekik a cég, amely a Paks2 beruházáshoz tartozó építkezéseken dolgozik. A fővállalkozó Roszatom magyarországi képviselete az RTL kérdésére elismerte, hogy vannak "bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségek".

Egyik forrásunk egy hozzánk eljuttatott e-mailben arról ír, hogy január óta nem fizette ki a Kölesdi úton található irodaházban dolgozó munkavállalók bérét sem az említett cég és semmilyen információt nem kaptak a munkáltatójuktól arra vonatkozóan, hogy mikor kaphatják meg ezt a pénzt. Ez nagyjából harminc munkavállalót érintett akkor, majd februárban sem érkezett fizetés a részükre, így már két hónapot dolgoztak le bérezés nélkül. Az eset az e-mail állítása szerint a Tolna Megyei Kormányhivatalnak jelentve lett, a vizsgálat elkezdődött az ügyben. Megkerestük ezzel kapcsolatban a Kormányhivatalt, amint érkezik válasz frissítjük cikkünket.

Ezen információkból tehát elég jól látszik, hogy a pénzügyi problémák már az ukrán-orosz háború és a Sberbank csődje előtt elkezdődtek, így nem ezek állhatnak a kifizetések elmaradásának háttérében.

Ha Paks2 megépül, akkor „Putyin dönti el, hogy a magyar emberek mikor tudják felkapcsolni a villanyt"

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, valamint a Momentum politikusa, Buzinkay György közös országgyűlési képviselőjelölt kedden közös online sajtótájékoztatón követelték az atomerőmű bővítéséről szóló magyar-orosz szerződés azonnal felmondását a háborús helyzetre hivatkozva. „Orbán Viktor legfontosabb szövetségese, Vlagyimir Putyin háborút indított egy független, szuverén ország, Ukrajna ellen" - szögezte le Keresztes László Lóránt.

Megkerestük az üggyel kapcsolatban Bencze Jánost, az Egységben Magyarországért paksi jelöltjét, aki lapunknak elmondta, hogy ő is kapott megkereséseket a dolgozóktól, amiben jelezték, hogy problémák vannak Paks2 körül. Információi szerint csak körülbelül 9 hónapja kezdték el a tényleges személyzet toborzását Paks2-höz, most viszont már elbocsátások vannak, ahogy az a tegnapi hírekből is kiderült.

Bár eredetileg Paks2-nek lassan termelnie kellene, még csak most rendezik be 300 millióért a munkásszállóit

A hvg.hu szúrta ki azt az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményt, amely szerint összesen mintegy 292 millió forintért rendelt berendezési tárgyakat és műszaki eszközöket a paksi atomerőmű-bővítés kerítésen kívüli beruházásaiért felelős állami cég, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft.

Finnország nem épít atomerőművet - Visszamondták Paks 2 "északi testvérét"

A finn parlamentben széleskörű egyetértés van abban, hogy a Fennovoima orosz vezetésű atomerőmű-projektje nem valósulhat meg - írja a helyi sajtó. Mika Lintilä gazdasági miniszter bejelentette, hogy teljesen lehetetlen lesz építési engedélyt megadni. Lintilä utalt a Roszatomnak, a Fennovoima társtulajdonosának és erőműszállítójának szerepére Oroszország ukrajnai hadműveleteiben.