Felgyújtott levélszavazatok: Varga Judit januári rendelete könnyíthette meg a visszaéléseket

Felgyújtott levélszavazatok: Varga Judit januári rendelete könnyíthette meg a visszaéléseket

Ahogy arról beszámoltunk, szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve, a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett. A helyszínen készült képeken jól látszik, hogy már kitöltött szavazólapokról van szó és néhányon az is kivehető, hogy kikre adták le a szavazatukat azok, akiknek borítékja az illegális hulladéklerakat szemétkupacai között végezte. Az egyik szavazólapon kivehető egy az ellenzéki koalícióra behúzott X, egy másikon pedig a Mi Hazánkra adta le valaki a voksát.

Márki-Zay Péter az összes határon túli levélszavazat megsemmisítését követeli

Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell.

Az ellenzék szerint most megfogták a Fideszt

Márki-Zay Péter közösségi oldalán közzétett posztjában azt írta: "Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell. Ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból".

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje szerint most nem fog sikerülni a csalás, a végsőkig el fognak menni, a jogászaik már dolgoznak a következő lépéseken.

Az Egységben Magyarországért megsemmisítené a levélszavazatokat, mert egyértelmű a választási csalás

Online sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért pártszövetség „Választási csalással bukott le a Fidesz. Azonnal semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot!” címmel, miután szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve, a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett építkezési hulladékok között.

A Jobbik politikusa, Z. Kárpát Dániel úgy látja, hogy a mai esetek egyértelművé tették, hogy választási csalás történt és nincsenek biztonságban a határon túli magyarok szavazatai.

„Úgy tűnik, ami a kommunistáknál a kék cédula volt, az ma a Fidesznél a levélszavazat”

– szögezte le Z. Kárpát, aki szerint ezt csak úgy lehet kompenzálni, hogy vasárnap mindenki elmegy szavazni.

Az ellenzéki pártok szerint meg kell semmisíteni a levélszavazatokat: egyértelmű a választási csalás

Online sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért pártszövetség „Választási csalással bukott le a Fidesz. Azonnal semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot!" címmel, miután szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve, a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett építkezési hulladékok között. „A levélszavazat az új kék cédula?"

Márki-Zay: a Fidesz csal, de mi akkor is szeretjük és támogatjuk az erdélyi magyarokat, ha nem ránk szavaznak

Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy neki csak a szavazatok kellenek Erdélyből, és nem a magyarságot szolgálja, ahogy a kárpátaljai magyarságot is magára hagyta – közölte Márki-Zay Péter egy csütörtöki videójában.

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje szerint

Orbán Viktor kormányfő bebizonyította, hogy szemétdombra dobja azoknak a szavazatát, akik nem rá szavaztak.

Úgy fogalmazott: „Mi vagyunk az első olyan tisztességes és becsületes magyar politikai erő, ami akkor is szereti és támogatja az erdélyi magyarságot, hogyha nem ránk szavaznak.”

Márki-Zay: a Fidesz csal, de mi akkor is szeretjük és támogatjuk az erdélyi magyarokat, ha nem ránk szavaznak

Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy neki csak a szavazatok kellenek Erdélyből, és nem a magyarságot szolgálja, ahogy a kárpátaljai magyarságot is magára hagyta - közölte Márki-Zay Péter egy csütörtöki videójában arra reagálva, hogy Erdélyben, Marosvásárhely közelében zsákokba gyűjtött és részben elégetett magyar szavazólapokat találtak, a lapokon a felvételek szerint ellenzéki pártokra le

Választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesz a TASZ

A civil jogvédő szervezet szerint ha bebizonyosodik, a mostani csalás azzal egyenértékű, mintha politikai vélemény alapján nem engednének be egyes szavazókat a szavazóhelyiségbe. Közölték, "ez a párhuzam büntetőjogi értelemben is igaz, ezért feljelentést teszünk választás rendje elleni bűncselekmény miatt".

Elégetett levélszavazatok: választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesz a TASZ

"Az eddigi legsúlyosabb visszaélésekről érkezett hír a levelében szavazás kapcsán: a sajtó által bemutatott fényképek tanúsága szerint Erdélyben egyszerűen megsemmisítették az ellenzékre leadott szavazatok egy részét" - írja friss Facebook posztjában a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Mint arra felhívták a figyelmet, a levélben szavazás jelenlegi rendszere alkalmatlan arra, hogy a választópolgárok szabad, befolyástól mentes és biztonságos joggyakorlását biztosítsa.

Időközben a Nemzeti Választási Iroda is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Mint írták, további tájékoztatás várhatóan az eljárás későbbi szakaszában adható.

A Nemzeti Választási Iroda felhívta a levélben szavazók figyelmét, hogy szavazási levélcsomagjukat a személyes leadás mellett postai úton is célba juttathatják, ez szintén garantálja, hogy a feladott küldemény sértetlenül megérkezzen. A levélszavazatot és a szavazási iratot tartalmazó borítéknak előbbi esetben a választások lezárásáig, tehát április 3-án 19.00-ig meg kell érkeznie az NVI-hez.

A marosvásárhelyi rendőrség zsákokba gyűjtötte a felbontott levélszavazatokat

A marosvásárhelyi rendőrség munkatársai a helyszínre zsákokba gyűjtötték a felbontott levélszavazatokat, és a kiikszelt, összegyűrt, el nem égett szavazólapokat. Ezek innentől bizonyítékként szolgálnak az eljárásban.

Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró Facebook posztjában azt írta: „a papírlapok mellett elszenesedett papírmaradékot, pernyét is zsákokba gyűjtöttek, nem tudni egyelőre hány szavazólap került elő, hányat égettek vagy égethettek el.”

A határon túli magyarok levélszavazása ügyeskedésekre, választási csalásokra adhat lehetőséget

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója lapunknak elmondta, "körülbelül 20-25 feltépett borítékot találtak, benne a szavazólapokkal. Tehát nem úgy tűnt, hogy ezeket a szavazólapokat vissza akarták volna ragasztani, és a másik, ami érdekes, hogy hiányoznak belőlük a nyilatkozatok".

Gáspárik Attila: „A határon túli magyarok levélszavazása választási csalásokra adhat lehetőséget"

Körülbelül 20-25 feltépett borítékot találtak, benne a szavazólapokkal. Tehát nem úgy tűnt, hogy ezeket a szavazólapokat vissza akarták volna ragasztani, és a másik, ami érdekes, hogy hiányoznak belőlük a nyilatkozatok - mondta az Alfahír megkeresésére Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója.

Gáspárik szerint az egyik legnagyobb gond az ilyen, vagy ehhez hasonló ügyekkel, hogy jogilag nem lehet vele kezdeni semmit, mert nem ütközik semmilyen román jogszabályba ezért panaszt legfeljebb a sóhivatalban tehetnek.

A határon túli magyarok levélszavazása és ez a fajta módszertana a jogszabálynak, ügyeskedésekre, azaz választási csalásokra adhat lehetőséget

- fogalmazott az Alfahírnek.

A román rendőrség legfeljebb csak rögzítheti a nyomokat, de a hazai választási törvényt nem lehet Romániában alkalmazni

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója kifejtette, a jogilag legalábbis ellentmondásos helyzet alapján a román rendőrség is legfeljebb rögzíthette a nyomokat, de más dolga nincs az ilyen jellegű választási csalással, hiszen

a magyar választási törvényt nem lehet Romániában alkalmazni.

További részleteket interjúnkban olvashat.

A helyzet a Vajdaságban sem jobb: "eltűnhetnek" a nem fideszes választók szavazólapjai

Miután március 11-én kiderült, hogy a Fideszhez közel álló Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) fogja kivinni a szavazólapokat a voksolni óhajtó kettős állampolgároknak, a Szabad Európa néhány napja arról írt, hogy nem kapta meg a szavazólapját több olyan vajdasági magyar, akiről köztudott, hogy nem Fidesz-szavazó. Egy vajdasági magyar például azt mondta a lapnak, simán bemehet „a szabadkai magyar konzulátusra egy zsák szavazattal, mondván, hogy meghoztam a levélszavazatokat”, senki se fogja megkérdezni, honnan voltak azok.

A Fidesz partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség kézbesíti a szavazólapokat Szerbiában

A Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái kézbesítik az április 3-i magyarországi országgyűlési választás és országos népszavazás szavazólapjait - tudta meg a Szabad Magyar Szó. Egyelőre nem tudni, hogyan kerültek a borítékok az aktivistákhoz, hiszen a levélcsomagok kézbesítése a szerbiai posta feladata.

A lap szerint kiderült, hogy VMSZ-aktivisták erőszakosan próbálják meg rávenni az embereket a szavazásra. Egyes emberek szerint nem is mondták el az aktivisták, kicsodák-micsodák ők, de volt, aki a VMSZ aktivistájaként mutatkozott be. A sok panasz miatt egy héttel nyilatkozata után, március 18-án már tagadta Pásztor, amit mondott.

A Szabad Európa több forrása szerint

létezik a VMSZ-nél egy feketelista azokról, akik nem Fidesz-szavazók.

Január elején varga Judit rendeletével könnyíthették meg a visszaéléseket

Varga Judit igazságügyi miniszter idén január 11-i, Magyar Közlönyben megjelent rendelete alapján a választópolgár "személyesen vagy egyéb – meghatalmazással nem rendelkező – személy általi kézbesítésével, vagy a külképviseletnek címzett külső borítékba helyezve postai szolgáltató útján eljuttathatja bármely külképviseleti választási irodába, vagy 2022. április 3-án 6.00 órától 19.00 óráig eljuttathatja bármely országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába".

A változást számos kritika érte, és mint arról Hadházy Ákos független parlamenti képviselő februárban Facebook-oldalán beszámolt, kérdésére a Nemzeti Választási Iroda elárulta neki, hogy 2018 és 2021 között összesen 3085 „elhunyt határon túli honfitársunkat jelentettek ki a szavazásra jogosultak közül”.

„A Választási Iroda elismerte: a határon túlról levélben szavazók listáján több mint 15 ezer halott is lehet"

Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő Facebook-oldalán számol be arról, hogy a Nemzeti Választási Iroda elküldte neki, hogy 2018 és 2021 között, négy év alatt összesen 3085 „elhunyt határon túli honfitársunkat jelentettek ki a szavazásra jogosultak közül".

Az adatokat összegezve Hadházy szerint elmondható, hogy

„a határon túlról levélben szavazók listáján több mint 15 ezer halott is lehet, akik helyett sajnos a buzgó fideszes aktivisták minden további nélkül el tudják küldeni levélben a szavazatokat”.

A képviselő arról is érdeklődött a Választási Irodánál, hogy mit tesznek az ellen, hogy a hozzátartozók ne szavazhassanak az elhunytak nevében. Hadházy szerint „a válasz egyáltalán nem megnyugtató”, ugyanis kiderült, hogy egyrészt „beadtak egy törvényjavaslatot arról, hogy aki több választáson inaktív, azt töröljék a rendszerből”, másrészt „állítólag kiadtak egyszer valami közleményt, hogy jó lenne lejelenteni az elhunytakat”, ezek a lépések azonban nem oldják meg a problémát.