Az ENSZ-közgyűlés felfüggesztette Oroszország tagságát az Emberi Jogi Tanácsban

Az ENSZ-közgyűlés felfüggesztette Oroszország tagságát az Emberi Jogi Tanácsban

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön elfogadta azt a határozatot, amellyel felfüggesztette Oroszország tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában az Ukrajnát megtámadó orosz katonai csapatok által elkövetett "emberi jogi visszaélésekről, valamint az emberi jogok jelentős és szisztematikus megsértéséről" szóló jelentések miatt.

A 193 tagú ENSZ-közgyűlésben az Egyesült Államok vezetésével napirendre tűzött, kétharmados többséget igénylő szavazáson 93 tagállam támogatta a határozattervezetet, 24 ország szavazott nemmel, míg 58 tagállam tartózkodott, jóllehet a kétharmad megítélésénél az utóbbit nem veszik figyelembe.

A mostani a harmadik ENSZ-közgyűlési határozat, amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i megkezdése óta elfogadtak. A két korábbi, Oroszországot szintén elítélő határozatot 141, illetve 140 tagország támogatta a szavazáson.

Mások mellett Mexikó is tartózkodott a csütörtöki szavazás során. "Fontos, hogy helyrehozzuk a folyamatot, és mindkét felet tárgyalóasztalhoz ültessük, párbeszédre és a háború befejezésére szólítsuk fel. (.) El kell kerülni a további megosztó tevékenységet és az erőszakra buzdítást" - hangsúlyozta Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök egy sajtótájékoztatón.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter azonnal üdvözölte az ENSZ döntését.

"Háborús bűnösöknek nincs helyük az emberi jogokat védő ENSZ szervezetben. Hálás vagyok minden tagállamnak, amely támogatta a vonatkozó ENSZ-határozatot, és úgy döntött, a történelem jó oldalára áll" - fogalmazott az ukrán diplomácia vezetője csütörtöki üzenetében.

Oroszország tagadja az orosz csapatok elleni vádakat, és továbbra is "különleges hadműveletnek" nevezi Ukrajna elleni háborúját.

A 47 tagú Emberi Jogi Tanácsban - amely Genfben működik - legutóbb Líbia tagságát függesztették fel 2011-ben a Moammer Kadhafi egykori diktátorhoz hű erők által a tripoli tüntetők ellen elkövetett erőszak miatt.

(MTI)