Az adófizetők 1300 milliárd forintjába kerülhet a rezsicsökkentés

Az adófizetők 1300 milliárd forintjába kerülhet a rezsicsökkentés

Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy módosításokat kezdeményez az Európai Unió szabályaiban – számolt be az RTL Híradó. A miniszterelnök szeretné felfüggeszteni az ETS-rendszert – amellyel az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentik a tagállamok – annak érdekében, hogy olcsóbb legyen a fosszilis energia használata. Orbán azt is szeretné, hogy ne a gáz határozza meg az áram árát és átmenetileg ne kelljen biológiai összetevőt keverni az üzemanyagokba.

A magyar miniszterelnök szerint ezekkel az intézkedésekkel lehet fenntartani a rezsicsökkentést abban az esetben, ha a gazdaság gyengül.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai szerint tavaly 300 milliárd forintba került az adófizetőknek a rezsicsökkentés fenntartása, idén azonban az energiaárak robbanása miatt a rezsicsökkentés költsége akár 1300 milliárd forint is lehet.

A GKI úgy látja, hogy z Orbán által kezdeményezett beavatkozások nem csökkentenék jelentősen a költségvetés tervét.

„Összességében nem gondolnánk, hogy jelentősen csökkenhetne a villamos energia ára csak ezek miatt az intézkedések miatt”

– fogalmazott Molnár László, a GKI vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy az Orbán által elvárt módosítások bevezetésére nem sok esély van.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője kifejtette, hogy a benzinben 6,1 százalék, a gázolajban pedig 7 százalék a bioetanolt tartalmaz, így az üzemanyagok biológiai összetevőjének felfüggesztése nem okozna jelentős változást annak árában.

„Jelentős csökkentő hatással nem bírna, hatékonyabb lépés lenne egy olyan gazdaságpolitika, ami a forint erősödésével azonnal reakciót váltana ki akár az üzemanyagok árában is”

– magyarázta Bujdos.