Orbán és Tiborcz török barátja építheti meg az ankarai magyar nagykövetség épületét

Tiborcz István, Orbán Viktor,
Tiborcz István és Orbán Viktor
Orbán Viktor / Facebook

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy Szijjártó Péter törökországi látogatásán bejelentette egy új magyar nagykövetség megépítését a török fővárosban. Az viszont csak később derült ki, hogy

a 3 ezer négyzetméteres épületet az a török cég a Polat Holding húzhatja fel, amelynek tulajdonosa Adnan Polat, akinek kiterjedt céghálója van Magyarországon.

A török üzletember cégei egyrészt ingatlanfejlesztésben utaznak, ahogy a miniszterelnöki vő, Tiborcz István is. Sőt vele együtt, a Magyar Narancs fotósa 2016 tavaszán egy Széchenyi téri teraszon több alkalommal lefényképezte egymás társaságában Tiborcz Istvánt, Orbán Ráhelt, Adnan Polatot és Suat Karakust, Polat magyarországi helytartóját

- számol be az összefonódásról a hvg.hu.

Tiborcz ingatlanos cégcsoportja, a BDPST és Polat érdekeltségei már 2015-ben és 2016-ban összekapcsolódtak a József Nádor téri volt Postabank-székház és a Városliget fasori Rátkai Klub felvásárlásakor. Utóbbit egy közös cégen, az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-n keresztül intézték.

Tiborcz BDPST-je 2016 októberében szállt ki az AMX HS-ből, amelyet nem mellesleg 2018 végén Polat szó szerint a nevére vett, azóta úgy hívják: Polat Hungary Kft. A Tiborczcal közösen beszerzett Városliget fasor 38. alatti ingatlan pedig a Polat-birodalom egyik székhelye lett. Oda van bejegyezve a Polat Hungary Kft.-n kívül még tucatnyi, a török üzletemberhez köthető vállalkozás.
Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor, Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten. A kép bal szélén Adnan Polat török üzletember.
MTI/Koszticsák Szilárd

A külügyminisztérium alatt működő HEPA Exportfejlesztési Ügynökség megbízásából Adnan Polat magyarországi érdekeltsége, az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. (az ALX anyacége a Törökországban bejegyzett Polat Holding) kereskedelemfejlesztési és promóciós központot üzemeltet Törökországban és környezetében havi 77 millió forintért. E megbízásnak része 2020 óta a Türk Tanáccsal való kapcsolattartás.

Adnan Polatnak az ALX-en túl is jól megy Magyarországon. Ő az elnöke a Gül baba türbéje üzemeltetésére létrehozott alapítvány kuratóriumának. A türbe Polat saját bevallása szerint személyes, a szívéhez közel álló projekt, az biztos, hogy sokat lobbizott többszöri felújításáért és rekonstrukciójáért. A türbét meglátogatta Erdogan elnök, amikor 2019 novemberében Budapesten járt

- tette hozzá a HVG szerzője.