A BKV 26 milliárd forintos veszteséggel számol az idén

A BKV 26 milliárd forintos veszteséggel számol az idén
Csaknem 26 milliárd forint veszteséget mutat a BKV 2022-es üzleti terve

– derül ki a fővárosi tömegközlekedési cég idei gazdálkodását bemutató dokumentumból, amelyről a Vg.hu számol be.

A portál szerint a Fővárosi Közgyűlés múlt hét szerdán tárgyalta volna meg a vállalat költségvetését, de az előterjesztést végül kivették a napirendi pontok közül, így várhatóan a jövőhéten tárgyalják majd meg azt. Karácsony Gergely azt mondta, hogy a BKV költségvetésének kérdése a legfontosabb témája lesz az április 27-i közgyűlésnek.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azzal magyarázta a költségvetés kérdésének csúsztatását, hogy át kell gondolniuk a kockázatokat, mint például az energiaárak növekedését és az általános drágulást. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a fővárosnak később se lesz több pénze, és nem tud majd 50 milliárdot csak úgy előteremteni.

A Vg.hu szerint azért nem lesz szüksége ennyi pénzre a vállalatnak, de valóban szükség lenne néhány tízmilliárdra, hogy ne kerüljön veszélybe a közösségi közlekedés fenntartása.

A BKV-nál nem szokatlan az alulfinanszírozottság, de a mostani 26 milliárdos szint drámai. Tavaly a várható adózás előtti eredmény 15,66 milliárd forint veszteség volt, két éve 6,58 milliárd.

A lap szerint a BKV idei üzleti terve mintegy 142 milliárd forint közszolgáltatási díjat szerepeltet, azzal, hogy ennek kialakításakor figyelembe vették az energiahordozók áremelkedésének kompenzációjaként folyósítandó 14,075 milliárdos állami támogatást.

Ugyanakkor ez a tétel egyelőre fikció, mivel a támogatást még egyáltalán nem ítélték oda a BKV-nak, erről a VG értesülései szerint még csak tárgyalnak.

Ha ez a 14 milliárd forintos állami segítség részben vagy egészben elmarad, az súlyosan veszélyeztetheti a társaság likviditási helyzetét. Ez esetben az a legrosszabb forgatókönyv sem elképzelhetetlen, hiszen így a cégnek az idén – a tízmilliárdos folyószámlahitel felvétele esetén is – 40 milliárdos veszteséggel kellene megbirkóznia.