A Mol-vezér Hernádi Zsolt szerint sokáig nem tartható a hatósági áras benzin

A Mol-vezér Hernádi Zsolt szerint sokáig nem tartható a hatósági áras benzin

Közép-Európa ma nincs abban a helyzetben, hogy egyik napról a másikra leváljon az orosz kőolajról – közölte a Mol közgyűlésén a társaság elnök-vezérigazgatója az mfor.hu cikke szerint. Hernádi Zsolt kifejtette, a leváláshoz legalább 2 évre és több százmillió dollárra lenne szükség.

A Mol-vezér arról is beszélt, hogy a cég finomítói, a magyar és a szlovák úgy vannak megtervezve, hogy azok alapvetően az orosz kőolajat tudják feldolgozni. Ha holnaptól nem érkezne orosz kőolaj a Barátság­-vezetéken, akkor 2-4 év és 500-700 millió dollár kellene, hogy tudják biztosítani a régió ellátási szintjét – jósolta.

Hernádi Zsolt a július 1-jéig meghosszabbított üzemanyagár-stopról is elmondta a véleményét. Úgy látja,

ezt sokáig nem lehet fenntartani, mert elfogynak az erőforrások.

Mint mondta, 2022-ben maradnak a magas energiaárak, arra nem megoldás a hatósági árak szabályozása. Szerinte középtávon ki kell vezetni ezeket az átmeneti intézkedéseket, vissza kell térni a piaci normákhoz.

Ha ez nem történik, akkor áruhiány léphet fel, esetleg társadalmi feszültségek keletkezhetnek

– tette hozzá.

A napokban az OTP-vezér is kritizálta a kormány válságkezelési intézkedéseit, a rezsicsökkentés után a hatósági áraknak is nekiment

Érdemes megemlíteni, hogy kedden a magyar gazdaság egy másik fontos szereplője, Orbán Viktor egyik jó barátja is bírálta a kormányzati politikát, pontosabban a válságra adott válaszait. Csányi Sándor OTP-vezér az Agrár Gála nevű eseményen arról beszélt, hogy szerinte nem jó a rezsicsökkentés a gazdaságnak. Kifejtette, mivel a magas energiaárak várhatóan hosszabb távon fennmaradnak, így "nincs más, alkalmazkodni kell", a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak.

Csányi Sándor szerint nem jó a rezsicsökkentés a gazdaságnak

Az OTP Bank partnereinek rendezett Agrár Gála nevű eseményen Csányi Sándor, az OTP elnöke arról beszélt, hogy az "olcsó pénz időszaka" lejárt, a kamatok akár 7 százalékig is emelkedhetnek, az infláció pedig közben "elszabadult", a 2-4 százalék közötti tartomány elérése már csak 2024-re várható.

Sőt, Magyarország egyik leggazdagabb embere ennél is tovább ment. A bankár szerdán az Inforádió Aréna című műsorának volt a vendége, ahol azt mondta, nem lehet tartós az „ársapka”, mert arra az ipar és a kereskedelem is reagál. Szavai szerint most elsősorban a kereskedelmet érinti az árstop, és már elkezdett nőni az import termékek aránya, pedig ezek rosszabb minőségűek. Úgy véli, a tartós ársapka nem fér össze az élelmiszerből önellátó Magyarország céljával.

A rezsicsökkentés után a hatósági áraknak szólt be Csányi Sándor

Csányi Sándor OTP-vezér az Inforádió Aréna című műsorának volt a vendége, ahol azt mondta, nem lehet tartós az „ársapka", mert arra az ipar és a kereskedelem is reagál. Szavai szerint most elsősorban a kereskedelmet érinti az árstop, és már elkezdett nőni az import termékek aránya, pedig ezek rosszabb minőségűek.