Csányi Sándor szerint nem jó a rezsicsökkentés a gazdaságnak

Csányi Sándor szerint nem jó a rezsicsökkentés a gazdaságnak

Az OTP Bank partnereinek rendezett Agrár Gála nevű eseményen Csányi Sándor, az OTP elnöke arról beszélt, hogy

az "olcsó pénz időszaka" lejárt, a kamatok akár 7 százalékig is emelkedhetnek, az infláció pedig közben "elszabadult", a 2-4 százalék közötti tartomány elérése már csak 2024-re várható.

Felidézte, hogy idén a tavalyi 7,1 százalékos növekedés után már csak 3,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, továbbá a költségvetés hiánya is magasabb lehet a vártnál, miközben a fizetési mérleg hiánya 8 százalék körül alakulhat. A romló makrogazdasági számok hátteréről beszélve a magyar energiaszámlát, továbbá az autóipar "döcögését" említette meg.

A magas energiaárak várhatóan hosszabb távon fennmaradnak, "nincs más, alkalmazkodni kell", "a rezsicsökkentés nem jó", a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak - mondta Csányi Sándor.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a 4,9 százalékos hiány eléréséhez uniós megállapodással 500 milliárd forintos, anélkül 1700 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Úgy vélte, ha Magyarország sikeresen megállapodik az unióval és a háborút is lezárják a felek, akkor gyors kilábalás várható, akárcsak a járvány után.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}