Állampolgári alapjövedelemmel indul kísérlet Lengyelországban

Állampolgári alapjövedelemmel indul kísérlet Lengyelországban

Lengyelországban hamarosan elindulhat egy gyakorlati kísérlet az állampolgári alapon járó alapjövedelemmel, amelyben a szegénységi küszöbbel kapcsolatos számítások alapján 107 ezer forintnak megfelelő összeget kapnak a résztvevők feltétel nélkül - írja a Napi.hu.

Az állampolgári vagy univerzális alapjövedelem olyan támogatás, amelyet egy-egy ország minden egyes állampolgára feltétel nélkül kapna, kiváltva a szociális segélyeket, beleértve a munkanélküli-segélyt is. A lengyel tesztben a tervek szerint a Warmia-mazúriai vajdaság több ezer lakója vesz majd részt.

Ez a régió az ország egyik legszegényebb térsége, így a tesztalanyok járó havi 1300 złoty (107 ezer forint) nagy segítség lehet a súlyos szociális problémákkal küzdő helyieknek. A kísérletben az önkormányzatok mellett a lengyel városok szövetsége is részt vesz. 

A kísérleti létszám kezdetben 5 ezer fő lesz, amit később 31 ezerre lehet emelni attól függően, hogy mekkora forrást tudnak szerezni a szervezők. Az 1300 złotys összeg nőhet a folyamatosan emelkedő infláció függvényében.