Átgondolt egészségügyi „mesterterv” készítésére biztatja az orvosi kamara Pintér Sándort, megfogalmazták ajánlásaikat

Átgondolt egészségügyi „mesterterv” készítésére biztatja az orvosi kamara Pintér Sándort, megfogalmazták ajánlásaikat

Ajánlást készített Pintér Sándor belügyminiszter kérésére a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a hazai egészségügy problémáinak orvoslására - számolt be a Népszava. A nyolc oldalas levélben egy „mesterterv” készítésére biztatják Pintért.

A kamara szerint az ágazat az elmúlt időszakban sodródott, ráadásul ehhez az egészségügy dolgozói szemében „irányítási-igazodási válság is társult”, mivel nem volt egyértelmű hierarchia a humántárca, a belügy, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Operatív törzs négyszögben.

Úgy látják, a történelmi jelentőségű orvosi béremelés nem egy program végrehajtásának volt az eszköze, „csak” a hálapénz tiltása kapcsolódott hozzá, így a hatásfoka is a várt alatt maradt. Utalnak arra is, hogy az egészségügy komplex rendszer, ezért érdemi változás csak a szabályozások, beavatkozások összehangolt kezelésével érhető el.

A MOK elengedhetetlennek tartja

"egy, a Semmelweis tervvel összemérhető részletességű program elkészítését, ami kijelöli a fejlődés irányát, a jövőképet, egyben igazodási pontot jelent a rendszer minden szereplőjének. A megújított Semmelweis Terv társadalmi támogatáshoz a tervet megalapozó adatokat transzparenssé, széles körben publikussá kell tenni".

Ebben a munkában ők szívesen részt vennének.

Az orvosi kamara helyzetelemzése szerint az állami ellátórendszer járvány utáni válságban van, amiben

  • a betegutak szétzilálódtak,
  • a várakozási idők extrém módon megnyúltak,
  • egyes ellátások közel elérhetetlenné váltak,
  • valamint munkaerőhiány lépett fel több területen.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy

az utánpótlás is erősen hiányos, a közellátás ebben a formájában nem tartható fent.

A MOK megjegyezte azt is, hogy a finanszírozási érdekek szerinti adattorzítás is súlyos probléma, ezt az egészségügyi szokást is revideálni kell.

Kiemelték, a többkörös alvállalkozói rendszer miatt az is előfordul, hogy

„működési nyilvántartásban nem szereplő orvos végez gyógyító tevékenységet.”

A Magyar Orvosi Kamara szerint elkerülhetetlen a további nővérbéremelés csakúgy, mint az ellátórendszer átalakítása. Az utóbbi sikeréhez elengedhetetlen a működési szabályok megújítása, az egyes szakmák közötti tevékenységek és felelősségi körök újraosztása.

A MOK egyúttal óva intette Pintért a háziorvosi praxisok államosításától.