Már az ukrajnai fémet is gőzerővel lopják az oroszok

Már az ukrajnai fémet is gőzerővel lopják az oroszok

Mariupol Oroszország általi elfoglalása óta először futott be egy hajó az ukrajnai város kikötőjébe, hogy ott fémet rakodjanak fel és szállítsanak keletre, Oroszországba - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség, ez azonban Kijev szerint egyenlő a fosztogatással.

A Reuters nyomán a Portfolio azt írja, hogy a kikötő szóvivője a TASZSZ-nek elmondta, a hajó 2700 tonna fémet fog berakodni, mielőtt hétfőn 160 kilométerre keletre, az oroszországi Rosztov-na-Donu városába utazik. Arról viszont a szóvivő nem ejtett szót, hogy az elszállítani kívánt fémet hol állították elő.

Folytatódik a fosztogatás Ukrajna ideiglenesen megszállt területein

- írta a Telegramon az ukrán emberi jogi ombudsman, Ljudmjla Deniszova, hozzátéve, hogy

"az ukrán gabona ellopását követően a megszállók Mariupolból fémtermékek elszállításához folyamodtak".

Ukrajna legnagyobb acélgyártója, a Metinvest pénteken közölte, hogy aggódik amiatt, hogy Oroszország több Mariupolban rekedt hajót ukrán kohászati termékek elszállítására használja.

Szombaton arra a kérdésre, hogy a kiszállításra váró fém a Metinvest tulajdona-e, a vállalat szóvivője azt mondta: "Tegnap azt mondtuk, hogy a fémünk Mariupol kikötőjében van, igen".

Ám a két, egymással háborúban álló ország viszonylatában nem ez volt ez első ilyen jellegű eset: emlékezetes, május elején az ENSZ közölte, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy Oroszország gabonát lop Ukrajnából, azt teherautókon szállítja el, és ugyanez vonatkozik a mezőgazdasági eszközökre is.

Az ENSZ szerint az oroszok bizonyíthatóan lopják a gabonát Ukrajnában

Az ENSZ pénteki közlése alapján egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az orosz csapatok fosztogatják az ukrán gabonakészleteket, valamint gabonatárolókat romboltak le, ezáltal tovább súlyosbítva a háború által okozott pusztítást és szenvedést.