Már az ukrajnai fémet is gőzerővel lopják az oroszok

orosz hadsereg, háború, mariupol
Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép gépfegyveres katonákról a zaporizzsjai atomerőmű bejárata előtt a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén.
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Mariupol Oroszország általi elfoglalása óta először futott be egy hajó az ukrajnai város kikötőjébe, hogy ott fémet rakodjanak fel és szállítsanak keletre, Oroszországba - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség, ez azonban Kijev szerint egyenlő a fosztogatással.

A Reuters nyomán a Portfolio azt írja, hogy a kikötő szóvivője a TASZSZ-nek elmondta, a hajó 2700 tonna fémet fog berakodni, mielőtt hétfőn 160 kilométerre keletre, az oroszországi Rosztov-na-Donu városába utazik. Arról viszont a szóvivő nem ejtett szót, hogy az elszállítani kívánt fémet hol állították elő.

Folytatódik a fosztogatás Ukrajna ideiglenesen megszállt területein

- írta a Telegramon az ukrán emberi jogi ombudsman, Ljudmjla Deniszova, hozzátéve, hogy

"az ukrán gabona ellopását követően a megszállók Mariupolból fémtermékek elszállításához folyamodtak".

Ukrajna legnagyobb acélgyártója, a Metinvest pénteken közölte, hogy aggódik amiatt, hogy Oroszország több Mariupolban rekedt hajót ukrán kohászati termékek elszállítására használja.

Szombaton arra a kérdésre, hogy a kiszállításra váró fém a Metinvest tulajdona-e, a vállalat szóvivője azt mondta: "Tegnap azt mondtuk, hogy a fémünk Mariupol kikötőjében van, igen".

Ám a két, egymással háborúban álló ország viszonylatában nem ez volt ez első ilyen jellegű eset: emlékezetes, május elején az ENSZ közölte, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy Oroszország gabonát lop Ukrajnából, azt teherautókon szállítja el, és ugyanez vonatkozik a mezőgazdasági eszközökre is.

Az ENSZ szerint az oroszok bizonyíthatóan lopják a gabonát Ukrajnában

Az ENSZ pénteki közlése alapján egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az orosz csapatok fosztogatják az ukrán gabonakészleteket, valamint gabonatárolókat romboltak le, ezáltal tovább súlyosbítva a háború által okozott pusztítást és szenvedést.