„Háborús vészhelyzet" - A Honvédelmitől a Belügyminisztériumhoz kerül át a Honvédkórház

„Háborús vészhelyzet" - A Honvédelmitől a Belügyminisztériumhoz kerül át a Honvédkórház

Január elsejétől átkerül a Honvédkórház irányítása a honvédelmi minisztériumtól Pintér Sándorhoz, az egészségügyért is felelős belügyminiszterhez - értesült az RTL.hu. 

Az RTL információi szerint a döntés nyugtalanságot okozott az állományban, sokan pedig attól tartanak, hogy sérülnek azok a katonai képességek is, amelyek szükségesek lennének egy bevetés során. 

Az új jogszabály szerint 2023. január elsejével kiválással jön létre egy új egészségügyi szolgáltató, amely jogutódként ellátja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ nem katonai feladatait. A civil lakosság ellátását a kórház átszervezése várhatóan nem érinti.

A Honvédkórház mintegy háromezer fős létszámának túlnyomó részét jelenleg honvédelmi alkalmazottként foglalkoztatják, egy kisebb rész pedig katonaként szolgál. A feladatuk kettős: a munkájuk 80-90 százalékban ellátják a civil lakosságot, a fennmaradó részben pedig katona-egészségügyi feladatokat végeznek. Itt működik például a járványügyi központ, de itt végzik a pilóták alkalmassági ellenőrzéseit, továbbá ez az intézmény felel Magyarország egészségüggyel kapcsolatos NATO-kötelezettségeinek teljesítéséért is. A honvédségnek ez a legnagyobb alakulata.

Dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára arról beszélt az RTL-nek, hogy

"éppen akkor döntöttek úgy, hogy kiszervezik a honvédség nagyjából 15-20 százalékát kitevő részleget, amikor hivatalosan háborús veszélyhelyzet van Magyarországon."

Az RTL megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium sem reagált. Törvénymódosítás egyébként kimondja, hogy ha valaki az átszervezés miatt más jogviszonyba kerülne – például civil orvos lenne a továbbiakban és nem katona –, akkor nem kereshet kevesebbet, mint korábban.

Abban az esetben viszont ha az új munkakör megváltozik és már nem áll fenn az a körülmény, amely miatt korábban járt valamilyen illetménypótlék, akkor akár az is előfordulhat, hogy a dolgozó végül mégis kevesebbet visz haza. A katonaként szolgálók ráadásul ahogy magasabb rangot értek el, eddig béremelést is kaptak, ez az új rendszerben – ha átkerülnek civil állományba – értelemszerűen nem jár majd.