"Régen nem volt pénzünk, összedobtunk egy lecsót, ha ma összedobunk egy lecsót, nem marad pénzünk"

"Régen nem volt pénzünk, összedobtunk egy lecsót, ha ma összedobunk egy lecsót, nem marad pénzünk"

Lukács László György, a Jobbik alelnöke a Parlamentben napirend előtti felszólalásában figyelmeztetett arra, hogy a kormány által bevezetett árstop, extraprofit adó, valamint inflációs politika nincsen összhangban a valósággal. 

Felidézte, tapasztalatai szerint az árstopban érintett termékek nagyon sok boltból eltűntek, példaként a kristálycukrot hozta fel. Az is gyakori, hogy ezen termékek helyettesítőinek árai az inflációnál magasabb mértékben emelkednek. A valósághoz kell igazítani a szabályokat - fogalmazott. 

A jobbikos országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy az extrapofit adóról is bebizonyosodott, végül nem a cégek, hanem a legkisebbek, a családok fogják azt megfizetni. Példaként hozta "Európa legbunkóbb légitársaságát", amely már be is jelentette, hogy áthárítja a terhet az emberekre.

Lukács László György az infláció kapcsán pedig arról szólt, a 27 százalékos áfa miatt a kormány rekordbevételre készül, így mintegy 500-600 milliárd forintos bevételt fizettetnének meg a legszegényebbekkel.

A Jobbik szerint az alapvető élelmiszerek esetében be kell vezetni a nulla százalékos áfát, amelynek betartását szigorúan kell ellenőrizni, de hosszútávon a szociális kártya bevezetése a megoldás.

"Ha régen nem volt pénzünk, összedobtunk egy lecsót, ha ma összedobunk egy lecsót, nem marad pénzünk"

- utalt a helyzetre Lukács László György. 

A kormány nevében válaszoló Tállai András szerint a nulla százalékos áfa gondolata csak egy nagyotmondás.