Tízmilliárd forint támogatást kapnak a méhészek

Méhek, méz, méhészet
Illusztráció
Pixabay

Tízmilliárd forint keretösszeggel hirdette meg az Agrárminisztérium (AM) a méhek állatjóléti támogatását - közölte az agrárminiszter.

Nagy István a tárca hétfői közleménye szerint kifejtette, a méhek jólétét előtérbe helyező méhészeti tevékenység támogatása érdekében az AM új támogatási konstrukció bevezetéséről döntött.

A kiírás a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését, valamint a méhegészségügyi problémák megelőzését célozza, ennek érdekében támogatja a méhek jólétét szolgáló higiéniai, állatvédelmi körülmények biztosítását.

Bencze János: Íme a megoldás a méhészek 20 éves problémájára

Sajnos az idei tavasszal is slágertéma lett a méhpusztulás, amit az Országos Méhészeti Egyesület is elismert, a magyar méhállomány húsz százaléka elpusztult, további húsz százaléka legyengült - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője és agrárpolitikusa online sajtótájékoztatóján.

A méhcsaládok egészsége, kiegyensúlyozott fejlődése, avagy nyugalma elősegítésével a méhcsaládok a betegségeknek jobban ellenállhatnak, így az egészséges méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltatása is fokozható - emelte ki a miniszter a közlemény szerint.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatási kérelmek benyújtására június 20. és július 19. között van lehetőség, a támogatás kötelezettségvállalási időszaka július 1-től december 31-ig tart.

Támogatott tevékenység a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartása, ennek érdekében a támogatást igénylő köteles a támogatott méh-tenyészetben, méhcsaládonként, évenként egy alkalommal, a mézelvételkor (pergetéskor) 4 kilogramm mézet visszahagyni. A méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség teljesítéséért évente méhcsaládonként 15 euró (körülbelül 6 ezer forint) a kifizethető összeg - írták.

A méhek 20 százaléka elpusztult Magyarországon

Az 1,2 millió méhcsalád 20 százaléka elpusztult, további 20 százaléka pedig legyengült a mostani télen - mondta az Inforádiónak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Bross Péter szerint a csapadékhiányos tél kedvezőtlenül érintette a méhlegelőket.

Nagy István hangsúlyozta, a felhívás keretén belül az Agrárminisztérium a nyilvántartásban szereplő méhészek számára biztosít vissza nem térítendő támogatást. Fontos feltétel, hogy a támogatást igénylő a kérelem beadását megelőzően legalább 3 éve a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló rendeletben bejelentett és nyilvántartott méhtenyészettel rendelkezzen - olvasható a közleményben.