Jugoszláv gyártmányú gyalogsági harcjárműveket küldött Szlovénia Ukrajnának

BVP М80А gyalogsági harcjármű
BVP М80А gyalogsági harcjármű
Wikipedia / Srđan Popović

Szlovénia 35 jugoszláv gyártmányú BVP M80A gyalogsági harcjárművet küldött Ukrajnának, és ezek Lengyelországon keresztül már valószínűleg megérkeztek Nyugat-Ukrajnába - közölte a 24ur.com című szlovén hírportál kedden.

Az MTI beszámolója szerint ezért cserébe Szlovénia támogatást kap az Egyesült Államoktól saját hadseregének felszerelésére. Az idézett portál úgy tudja: 

az amerikai hozzájárulás nagyobb összegű lesz, mint az Ukrajnának küldött felszerelés értéke.

A BVP M80 lánctalpasokat az 1980-as évektől az 1990-es évekig gyártották Jugoszláviában. A járműveket sokáig a délnyugat-szlovéniai Pivka városának külterületén tartották, és több hétbe telt, mire előkészítették őket a használatra. A harckocsik háromfős legénység számára készültek. Felszerelték őket egy 20 milliméteres gépágyúval, egy géppuskával és egy Maljutka páncéltörő rakétavetővel.

Marjan Sarec szlovén védelmi miniszter a múlt héten a NATO-tagországok védelmi miniszteri értekezletén elmondta: Szlovénia továbbra is segíteni akar Ukrajnának.

Megjegyezte, hogy az ország már eddig is számos humanitárius és katonai adományt küldött a kelet-európai országnak. Ugyanakkor hozzátette: kimerítették a katonai "arzenáljukat", amelyből a továbbiakban kínálni tudnának.

A jövőben Ljubljana Ukrajna aknamentesítését tudja segíteni, és kiképzést kínálhat az ukrán erőknek Szlovéniában

- mondta a védelmi miniszter.