Az ÁSZ elnökével sem kell foglalkoznia az ellenzéknek, egy fideszes többségű bizottság dönt majd róla

Domokos László, Polt Péter
Domokos László ÁSZ-elnök és Polt Péter legfőbb ügyész Orbán Viktor társaságában
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az már ismeretes, hogy a Fidesz elkezdte a maradék demokráciát a saját képére formálni, ennek egyik része az újabb alaptörvény-módosítás, az ellenzéki frakciók forrásainak megnyirbálása, valamint a Médiatanács és a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma összeállításának kisajátítása

De ezentúl az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke személyének kijelölését is biztos kezekbe helyezi a Fidesz. 

Kocsis Máté javaslata értelmében ezután

„az Állami Számvevőszék elnökének személyére az Országgyűlés számvevőszéki ügyekkel foglalkozó állandó bizottsága tesz javaslatot.”

Eddig  a vonatkozó törvények szerint ez így történt:

"Az Országgyűlés a képviselők köréből nyolctagú jelölőbizottságot hoz létre, amely javaslatot tesz azokra a személyekre, akik az Állami Számvevőszék elnökévé választhatók."

Bármelyik parlamenti bizottságra is kerül majd a választás, a kormánypárti fölény garantált. Amúgy ez azért is érdekes, mert június 21-ei dátummal Kövér László házelnök egy olyan határozati javaslattal élt, amelyben már megjelölte Domokos László utódjának kijelölését végző eseti bizottság tagjait. 

parlament.hu

Kocsis Máté ezt a gyakorlatot írná felül,

az még érdekes kérdés, hogy vajon a fideszes Bánki Erik vezette bizottság dönthet-e a Számvevőszék elnökéről. 

Amúgy az ÁSZ elnöke fontos szereplője a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Alig egy hete tájékoztatták arról a nyilvánosságot, hogy szabálytalanságot találtak a Jobbik, a DK és a Párbeszéd alapítványainál - a szokásoknak megfelelően.