Ukrajna csatlakozott a Nemzetközi Energiaügynökséghez

energia, Nemzetközi Energiaügynökség, IEA
Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter (j) és Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója, miután aláírta Ukrajna társulási szerződését az ügynökséggel Varsónban 2022. július 19-én.
MTI/PAP/Radek Pietruszka

Ukrajna csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretében működő Nemzetközi Energiaügynökséghez (IEA), a társulási szerződést kedden írták alá Varsóban - számolt be az MTI.

A szerződést Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója és German Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter írta alá a varsói miniszterelnöki hivatalban.

Nemzetközi Energiaügynökség: Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy látja, hogy az európai országoknak komoly olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban, írja az MTI. "Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában" - figyelmeztetett Fatih Birol, az IEA igazgatója egy keddi sydneyi energiafórumon. 

A dokumentum aláírását követő sajtóértekezleten Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi és klímaügyi miniszter megköszönte Fatih Birolnak, hogy támogatja Ukrajnát, és megérti a "stabilitást, a szuverenitást és az energiabiztonságot az energetikai átalakítással összekapcsoló" lengyel modellt is.

Birol közölte: 

az IEA tagállamai egyértelműen támogatták Ukrajna társulását. 

Úgy látta: Ukrajna február 24-i orosz megtámadása miatt a világ első alkalommal szembesül ilyen méretű globális energetikai válsággal, akár a jelenség összetettségét, akár a mélységét tekintve.

Február 24-e egyúttal fordulópont lehet az energiapolitika történetében, mivel egyes új technológiák ezentúl "gyorsabban válnak életünk részévé" - vélekedett az IEA-igazgató.

Az ukrán miniszter úgy értékelte: az idei tél nagyon nehéz lehet az energiaválság miatt. Felidézte: a délnyugat-ukrajnai Zaporozzsjében az orosz katonák a háború elején elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét. Kijev arra számít, hogy az IEA-val együttműködve korszerű energetikai rendszert épít fel a háború után - húzta alá Haluscsenko.

Az IEA 1974-ben, az akkori globális kőolajválság miatt alakult meg, jelenleg 31 tagállama van, köztük Magyarország is. Ukrajna a 11 társult ország közé tartozik ezentúl.