Már arra sincs elég pénz, hogy a tűzoltók gyakorlatozhassanak - spórolni kell az üzemanyaggal

Tűzoltók
Tűzoltók dolgoznak a száraz aljnövényzetben keletkezett tűz oltásán Budapest 18. kerületében, a Gyömrői út közelében fekvő erdőben 2022. július 18-án.
MTI/Mihádák Zoltán

Spórolásra szólították fel körlevélben a tűzoltóságokat: a szerelést többször gyakorolhatják, de a tűzoltást nem - számolt be róla az ATV Híradója. 

"Elmaradnak gyakorlatok (havonta egyszer egy nagy megyei gyakorlatot fognak tartani), különböző szintű ellenőrzések (főleg a megyei szintűek), és csökkenteni kell a kocsifutásokat, amivel pedig csak lehet, mindennel spórolni kell"

– mondta el híradónak Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetnek elnöke.

A szakszervezet már javasolta, hogy kapjon minden tűzoltóság ezer literes tartályt üzemanyag tárolásra. Ez szerintük ugyanolyan jó szolgálatot tenne, mint a mezőgazdasági vállalkozásoknál.

Nehezebb helyzetbe az önkéntes tűzoltóságok kerülhetnek. Egy ilyennél már előfordult, hogy nem vállalták el az oltást egy erdőtűznél használatos járművel, mert nem fizették ki a tankolást.  

Egyébként az önkéntes tűzoltók szinte lehetetlen, de mindenképpen méltánytalan helyzetét a jobbikos országgyűlési képviselő, Sas Zoltán már bevitte a Parlament elé. Ugyanakkor egyelőre hiába figyelmeztette az elmúlt 4 hónapban az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a kormányt a várható krízisre - érdemi segítség nélkül hagyták az önkéntes tűzoltókat (is). 

Hiába látnak el közfeladatot, szombat óta nem tankolhatnak hatósági áron a tűzoltók, mentők és rendőrök sem. Többletköltségeiket persze megtéríti az állam. A mentőknél egyelőre az az ajánlás, hogyha a járműben a felére csökken az üzemanyagszint, akkor a lehetőségekhez mérten igyekezzenek pótolni, ami a dízelhiány miatt már többször nehézségekbe ütközött.