Az EU 261 millió euróval támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatalát

Az EU 261 millió euróval támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatalát

Az Európai Bizottság 261 millió euróval (103,6 milliárd forint) támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalát (UNRWA) - közölte a brüsszeli testület kedden.

A hároméves időszakra szóló támogatás kiszámítható forrásokat nyújt a UNRWA számára, és lehetővé teszi a palesztin menekültek alapvető szükségleteinek kielégítését - olvasható a testület sajtóközleményében.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az EU a UNRWA hosszútávú partnereként elkötelezett amellett, hogy továbbra is politikai és pénzügyi támogatást nyújtson tevékenységeihez.

"A UNRWA-nak nyújtott támogatásunk kulcsfontosságú eleme a térség biztonságának, stabilitásának és fejlődésének előmozdítására irányuló stratégiánknak, amely hozzájárul az izraeliek és palesztinok közötti tartós béke kilátásainak fenntartásához is"

- tette hozzá.

Az Európai Unió és az UNRWA közötti stratégiai partnerség 1971-ben jött létre, hogy támogassa a palesztin menekültek humanitárius és védelmi szükségleteit, valamint elősegítsék a stabilitást a Közel-Keleten.

Az UNRWA oktatási, egészségügyi és lakhatási segítséget nyújt a Ciszjordániában, a Gázai övezetben, Kelet-Jeruzsálemben, Jordániában, Libanonban és Szíriában élő 5,5 millió, regisztrált palesztin menekültnek. A bizottság sajtóközleménye szerint pénzügyi hiányok miatt jelentős kihívásokkal küzd megbízatásának teljesítése során.

"Az UNRWA-nak sürgős reformot kell végrehajtania, és innovatív módszereket kell találnia a menekülteknek nyújtott szolgáltatások fenntartására. Az EU támogatja a UNRWA-t a belső reformtörekvések folytatásában, és szilárd, fenntartható pénzügyi alapot biztosít a hivatalnak" - közölte az uniós bizottság.

Az UNRWA legnagyobb adományozója, az Egyesült Államok 2018 óta fokozatosan megszüntette hozzájárulását. Tavaly áprilisban Antony Blinken külügyminiszter bejelentette, hogy az amerikai kormány azt tervezi, hogy újraindítja a palesztinoknak szánt gazdasági, fejlesztési és humanitárius segély folyósítását.

Joe Biden amerikai elnök idén júliusban, ciszjordániai látogatása során 316 millió dollárt (123 milliárd forint) adományt ígért palesztinoknak. A tervek szerint az összegből 201 millió dollár UNRWA-hez kerülne.