A Jobbik szerint mielőbb megoldást kell találni a kőolajszállítás folytatására

Barátság II. kőolajvezeték
Barátság II. kőolajvezeték
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Napokon belül még az eddiginél is nagyobb lehet a baj a hazai energiaellátásban, aminek beláthatatlan következményei lehetnek mindenki számára. S hogy miért? Mert az "olcsó" orosz olaj, amiről már kiderült, hogy nem is olyan olcsó, nem érkezik napok óta Magyarországra - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Jobbik.

Elázárták az ukránok a Barátság kőolajvezetéket, Ukrajna felől nem jön olaj Magyarországra

Augusztus 4-én leállt a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken az orosz kőolaj szállítása, mivel a szankciók megakadályozzák Oroszországnak, hogy kifizesse a tranzit díját - idézi a Telex a Bloomberget tájékoztató orosz Transznyeft nyersolajvezeték-üzemeltető céget. 

2008-ban azt mondta Orbán Viktor, hogy függetleníteni kell Magyarországot az orosz energiától, amióta viszont kormányoznak, azóta hátrafelé mentek és nem előre, egyáltalán nem csökkent az oroszoktól való függőségünk. Lehet itt mutogatni a háborúra, a szankciókra, de az egyirányú függőséget nem más okozta, mint az Orbán kormány elhibázott politikája

- fogalmaztak, rámutatva, a válságban azt javasolj a kormány, hogy fűtsön mindenki fával, az iskolákban is térjenek vissza a kályhához. 

A közlekedés nyilván nem működik fával, és ha minden hazai erdőt kivágnak, akkor "a jelenünk mellett a jövőnket is tönkreteszik"

- nyomatékosították.

Leszögezték, a Jobbik mindazonáltal reméli, hogy még mielőtt beüt a totális krach, minden érintett fél kompromisszumra jut egymással a kőolaj tranzitdíj-fizetésének kérdésében. Ha nem találnak megoldást záros határidőn belül, nem csak az üzemanyag-ellátás terén alakulhat ki hiány és drasztikus áremelés, hanem az élet minden területén drágulást és ellátási zavarokat okozna - vetítették előre.

A Jobbik a magyar nemzeti érdekeket képviselve arra kér minden érintett felet, különösen az olajvezetéket elzáró Ukrajnát, de a magyar, az orosz és az uniós szerveket is, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, s rövid időn belül állapodjanak meg a tranzitdíj átutalásának biztosításáról, a kőolajszállítás zavartalan újraindulásáról

- zárul az ellenzéki párt sajtóközleménye.