A súlyos válság árnyékában ünnepelték hatalomátvételük évfordulóját a tálibok Afganisztánban

Afganisztán, tálib
Tálib fegyveresek ünneplik a hatalomátvételük első évfordulóját a kabuli amerikai nagykövetség előtt 2022. augusztus 15-én.
MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Hatalomra jutásuk egyéves évfordulóját ünneplik hétfőn a tálibok Afganisztánban, az eseményt azonban beárnyékolja az országban dúló súlyos gazdasági és humanitárius válság - írja az MTI.

"Ez a nap a győzelem és az öröm napja az afgán nép és a muszlimok számára" 

- fogalmazott Twitteren Bilál Karími, a tálib kormány egyik szóvivője.

A Reuters hírügynökség arról számol be, hogy a radikálisok kisebb csoportokban, visszafogottan ünnepeltek Kabul utcáin, néhányan a levegőbe lőttek, mások a tálibok zászlóját lengették.
  
Ismert, a radikálisok tavaly augusztus 15-én ellenállás nélkül vették be Kabult, az Afganisztánban 20 éve állomásozó nemzetközi haderő pedig ezt követően kivonult az országból.

A tálibok elfoglalták az elnöki palotát, kikiáltják az Afganisztáni Iszlám Emirátust

A tálib felkelők behatoltak az elnöki palotába Kabulban, és elfoglalták az épületet - közölték tálib parancsnokok vasárnap a Reuters hírügynökséggel. 

A nemzetközi közösség egyelőre nem ismeri el a tálib kormányzatot, és garanciákat követel az emberi jogok, egyebek között a nők jogainak tiszteletben tartására.

Hatalomra jutásuk után a tálibok ígéretet tettek, hogy nem térnek vissza 1996 és 2001 közötti uralmuk szigorú törvénykezéséhez, de azóta számos korlátozást vezettek be: egyebek között szakállnövesztésre kötelezték a kormányzati alkalmazottakat, és ismét kötelezővé tették a nők számára az egész testet elfedő köntös viselését. Korlátozták a lányok iskolába járását is: az oktatást csak a hatodik osztályig engedik meg.

A hatalomátvétel után a nemzetközi közösség felfüggesztette Afganisztán támogatását, és befagyasztotta az ország külföldi - főleg amerikai - bankokban lévő vagyonát, mintegy 9,5 milliárd dollárt (3705 milliárd forint).

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) becslései szerint 

a 38 milliós országban több mint 20 millió embert fenyeget éhínség.

"A családok kénytelenek férjhez adni vagy éppen eladni a lánygyerekeket, hogy ételt vehessenek maguknak" 

- emelte ki a világszervezet.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) idén márciusban arról tájékoztatott, hogy az országban nőtt a gyerekházasságok száma nemcsak vidéken, hanem nagyobb városokban is. Emberi jogi szervezetek korábban arra figyelmeztettek, hogy a lánygyerekek eltiltása az oktatástól korai férjhez adásukhoz vezethet.

A Save the Children nemzetközi segélyszervezet szerint mintegy egymillió gyerek kényszerül dolgozni az országban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a tavalyi év végéig 3,5 millió belső menekültet regisztrált Afganisztánban.