Szakállviseletre kötelezik a tálibok az afganisztáni kormányzati dolgozókat

Szakállviseletre kötelezik a tálibok az afganisztáni kormányzati dolgozókat

Arra utasították az összes kormányzati alkalmazottat Afganisztánban, hogy viseljenek szakállat és tartsák be az öltözködési szabályokat, különben kirúghatják őket – számolt be a 444.hu a Reuters alapján.

A tálib erkölcsvédelmi minisztérium képviselői ellenőrizték a kormányhivatalok bejáratainál, hogy az alkalmazottak betartják-e az új szabályokat. Emellett arra is felszólították az érintetteket, hogy imádkozzanak a megfelelő időpontokban.

A tálibok vezette kormány egyre több korlátozást vezetett be a közéletre vonatkozóan. Múlt szerdán a tálib vezetés további intézkedésig meghosszabbította a lányok középfokú oktatásának tilalmát, ami tanárok, diákok és nőjogi aktivisták tiltakozását váltotta ki az országban. De több más ország és nemzetközi szervezet is felszólította a tálibokat döntésük haladéktalan felülvizsgálatára.

Csütörtökön arra utasították a légitársaságokat, hogy a jövőben ne engedjenek nőket férfi kísérő nélkül repülővel utazni. Pénteken a kabuli nemzetközi repülőtéren több tucat nőt akadályoztak meg abban, hogy férfi kísérő nélkül repülőgépre szálljon.

2022: a tálibok nem engedik együtt szórakozni a nőket és férfiakat a vidámparkokban

A tálib erkölcsvédelmi minisztérium vasárnap elrendelte, hogy az afgán fővárosban, Kabulban ezentúl a vidámparkokban nemek szerint el kell különíteni a látogatókat, ami azt jelenti, hogy a családok többé nem járhatnak együtt ezekbe a létesítményekbe.

Vasárnap pedig a tálib erkölcsvédelmi minisztérium elrendelte, hogy Kabulban ezentúl a vidámparkokban nemek szerint el kell különíteni a látogatókat, ennélfogva a családok többé nem járhatnak együtt ezekbe a létesítményekbe. A nők csupán iszlám hidzsábot (arcot és testet elfedő lepelt) viselve, vasárnaptól keddig látogathatják a Kabulban és a környező területeken lévő, csúszdákkal és játékokkal felszerelt parkokat, míg a férfiak csak szerdától szombatig léphetnek be a vidámparkokba.

Heather Barr, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet korábbi vezető Afganisztán-kutatója a vidámpark használatát szabályozó döntésre úgy reagált:

"A nemi apartheid Afganisztánban ijesztő ütemben fokozódik."

Korábban megírtuk, hogy a radikális iszlamista tálibok helyi tisztségviselői tavaly szeptemberben már betiltották a szakállak leborotválását a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, miután augusztus közepén átvették a hatalmat az ázsiai országban.

Tálib tisztségviselők betiltották a szakállak leborotválását Afganisztán déli részén

A radikális iszlamista tálibok helyi tisztségviselői betiltották a szakállak leborotválását a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - közölte vasárnap az afgán sajtó. Háfiz Rasíd Hilmend, a tálibok tájékoztatási és kulturális igazgatója...