Csődközelben az Országos Roma Önkormányzat, még nem utalta a támogatást a belügy

Csődközelben az Országos Roma Önkormányzat, még nem utalta a támogatást a belügy

Ha a Belügyminisztérium nem folyósítja mihamarabb a pénzt, fizetésképtelenné válnak Agócs János, az ORÖ vezetője szerint, aki ezt elpanaszolta Pintér Sándornak.

Még nem fejezte be a Belügyminisztérium az eddigi pénzfelhasználás ellenőrzését, így az Országos Roma Önkormányzat (ORŐ) nem kapta meg a harmadik negyedévre járó állami támogatást - írja a Népszava.

A roma szervezetnek július közepéig kellett volna hozzájutnia a papírforma szerint 160 millió forintos támogatáshoz a harmadik negyedévre, ennek hiányában viszont veszélybe kerülhet az ORÖ. 

Emiatt panasszal fordult a szervezet elnöke Pintér Sándor belügyminiszterhez, remélve, „a támogatás folyósításának ilyen hosszú elmaradása csak a Belügyminisztériumban folyamatban lévő átszervezések okán maradt el ilyen hosszú ideig”. 

A többi nemzetiségi országos önkormányzat már megkapta a harmadik negyedévre járó 160 millió forintos támogatást

- fűzte hozzá Agócs János, aki szerint a bérből élő alkalmazottaik megélhetését veszélyeztetni a folyósítás elmaradása.

A Belügyminisztérium a lap megekeresésére azt közölte, hogy a hiányolt összeget majd akkor utalják ki, amint a korábban kiutalt támogatás felhasználására vonatkozó részbeszámolók elfogadásra kerülnek. A roma szervezet ugyanis hiányosan adta le a beszámolóit, és hiánypótlásra volt szükség, ezeket pedig most még ellenőrzik - ismertette a tárca.

Agócs ugyanakkor azt mondta, első ízben június 21-én szólították fel őket hiánypótlásra, ezt öt napon belül teljesítették is. Egy hónap múlva pedig ismét felszólítást kaptak, annak pedig még aznap eleget tettek. Kitért arra is, hogy szorítja őket az idő, mert augusztus 20-ig rendezniük kell a számlákat és a foglalkoztatottaik utáni járulékokat, különben köztartozást halmoznak fel, és nem kaphatják meg az állami támogatást. 

Így ha a Belügyminisztérium nem folyósítja mihamarabb a pénzt, az Országos Roma Önkormányzat fizetésképtelenné válik

- nyomatékosította az ORÖ vezetője.