Nincs traktor a fővárosi "gazdatüntetésen" - Megmutatjuk, hogyan tárgyalt Szabó Bálint a rendőrökkel

Nincs traktor a fővárosi "gazdatüntetésen" - Megmutatjuk, hogyan tárgyalt Szabó Bálint a rendőrökkel

"Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy Budapesten az előíró-korlátozó határozattal érintett, jelenleg is zajló gyűlés helyszínén válaszadásunk időpontjában traktor nincs, Budapesten traktorok által okozott forgalmi zavarról a BRFK nem tud"

- írta néhány perccel ezelőtt a rendőrség.

Azaz, most már kijelenthetjük, furcsa gazdatüntetés "zajlik" a fővárosban, jellemzően gazdák és traktorok nélkül, legalábbis a Hősök tere környékén ez a helyzet. 

Éppen ezért kíváncsiak voltunk, milyen körülmények között zajlott a rendezvény bejelentése, egyáltalán tud-e a rendőrség a Budapestre tartó 1 800 traktorról és 2 200 gépjárműről. Ugyanis ezeket számokat a "szervező" szegedi önkormányzati képviselő, Szabó Bálint osztotta meg a nyilvánossággal, és ma többször is jelentkezett posztokkal, legutóbb 2 órája (14:45-kor) az üres Hősök terén invitálta meg a gazdákat. Tette mindezt úgy, mintha a gazdák nem is tudnák, hogy nekik mi a dolguk...

Egyébként egyetlen fotó és egyetlen videó sem jelent meg a közösségi médiában a tüntetésről, ezért is reméltük, hogy a Budapesti Rendőr-Főkapitányságnak (BRFK) milyen információi vannak a traktoros tüntetésről. 

Mint írták, egy magánszemély két gyűlést jelentett be a BRFK-hoz, amellyel kapcsolatban a gyülekezési hatóság két külön eljárásban, de azonos tartalmú előíró-korlátozó határozatokat hozott, melyek értelmében a bejelentő a gyűlését

„Budapest VII. VIII. és XIV. kerületeit érintően a Dózsa György út két külső forgalmi sávjának területén – 3855 méter hosszan – tarthatja meg”.

A rendőrség az előíró-korlátozó határozatokkal érintett gyűléseket a szükséges erőkkel, eszközökkel biztosítja - tették még hozzá. 

Mellékelték is a fenti határozatokat. 

Szabó Bálint először 2022. augusztus 13-án 13:40-kor jelentett be részben vonulásos, részben statikus gyűlést. 

Ebben 2022. augusztus 20 - 31. közötti gyűlést jelentett be, melynek a céljaként az alábbi gondolatot jelölte meg:

"érdekegyeztető tárgyalás Nagy István agrárminiszterrel a magyar mezőgazdaság helyzetéről, agrárrendszerváltásról".

Az útvonalként megjelölte az M1, M7, M6, M5, M4, M3, M2 autópályákat, illetve a pesti és budai alsó rakpartokat. Még napirendi pontokat is megjelölt. Többek között reggel 6-kor lett volna a gyülekezés, mintegy 100 meg nem nevezett vidéki településen, illetve 14-17 óra között érkeztek volna Budapest határába, hogy aztán a rendőrséggel egyeztetett felhajtókon érkezzenek meg a helyszínre, ahol 18 órakor már beszédek hangoztak volna el. 

A bejelentő a gyűlésen résztvevők létszámát 5000 főben prognosztizálta

- derül ki a határozatból. 

Azonban nem sikerült érdemben egyeztetni Szabó Bálinttal, mert nem jelent meg a személyes egyeztetésen a Teve utcában.

A rendőrség így többek között levonta azt a következtetést, hogy a bejelentő nem ismertette sem az útvonalat, sem a gyülekezési pontokat, mintahogy a

"pesti és budai alsó rakpartok megnevezés is rendkívül pontatlan, mint ahogy a Duna-hidak általánosságban használt gyűjtőnév is".

Arra is figyelmeztettek, hogy Szabó Bálint saját magát zárta ki az érdemi egyeztetésekből, így augusztus 15-én végül is a Dózsa György út fent megnevezett szakaszára engedélyezték a demonstrációt. 

Aztán augusztus 18-án még egy bejelentéssel élt a szegedi politikus. Ebben egy augusztus 20-án 16 órától kezdődő és augusztus 26-a 12 óráig tartó gyűlést jelentett be. Célként egy úgynevezett KORSZAKVÁLTÁST jelölt meg - írták a határozatban, hozzátéve:

"a cél megjelölése során: agrárrendszerváltást, kormányzati megújulást, pedagógus bérrendezést, rezsi- és adóemelés visszavonást, eltörlést, társadalmi párbeszédet, nemzeti konzultációt"

aposztrofált. 

Ebben az esetben is megjelölte az összes Budapest irányába tartó autópályát, gyorsforgalmi útvonalat, főútvonalat, majd a továbbhaladást az id. Antal József rakpartra. 

Szabó Bálint ezúttal részt vett a személyes egyeztetésen, ahol közölték vele, hogy a bejelentés helyszínéül szolgáló Pesti alsórakpart, Rákóczi híd és Margit híd közti szakasz augusztus 20-23. között fizikailag le lesz zárva. A határozat szerint Szabó Bálint erre úgy reagált, hogy azt megértette, de nem kíván további lépéseket tenni. 

Ezután olyan részletkérdéseket igyekeztek feltenni a hatóság emberei, amelyek felmerülhettek a gyűlés gyakorlati megtartásával kapcsolatban, de nem jártak sikerrel. 

Még Karácsony Gergely sem válaszolt

Kiderült az is, hogy augusztus 17-én Karácsony Gergely főpolgármesternek is írt Szabó bálint, 2000 traktor demonstrációs célú, Budapestre történő behajtására kért soron kívül engedélyt.

"Azonban az engedély kérése sem tartalmában, sem formaiságában nem felel meg a kívánt jogszabályok követelményeinek, így jelen formájában érdemei válasz nem várható"

- derül ki. 

Vicces, hogy Szabó Bálint arról is beszélt a rendőrökkel, hogy az érintett politikusokkal addig még nem vette fel a kapcsolatot. Leszűrték azt is hatóságok, hogy semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó a szegedi politikus, miközben a válaszaiból valós többlettartam nem derült ki. 

Megjegyezték azt is, hogy a Budapesten kívüli esetleges vonulásos gyűlések vonatkozásában Szabó Bálint nem tett semmilyen bejelentést.

Augusztus 19-én született határozat ugyanúgy a Dózsa György utat jelölte meg. Azóta tudjuk, hogy hiába...