Letartóztatták Agócs Jánost, az ORÖ korrupcióval gyanúsított elnökét

Agócs János
Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke beszédet mond a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen 2020.
MTI/Balogh Zoltán

Mint arról beszámoltunk, Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat elnökét korrupció gyanúja miatt vették őrizetbe csütörtökön. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség közlése szerint Agócs 30 millió forintért árulta az Országos Roma Önkormányzat saját vezetői tisztségét. Az ügyészség tájékoztatása alapján az elnök vállalta, hogy a pénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénzt átadót bízza meg, és közreműködik az illető elnökké választásában.

A 24.hu kérdésére Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője pénteken elárulta,

a bíróság letartóztatta Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat elnökét.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően rendelte el a korrupciós bűncselekménnyel gyanúsított férfi letartóztatását. Kovács hozzátette, a férfi tagadta a bűnösségét a kihallgatása során. Mindazonáltal bizonyítottság esetén Agócs akár nyolc évet is kaphat.

Varga Ferenc, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) számtalan alkalommal bebizonyította, hogy jelenlegi összetételében teljesen alkalmatlan a magyarországi cigányság érdekképviseletének ellátására. Úgy véli, a korrupció minden lehetséges formája beárnyékolta az ORÖ működését, amely alapján szerinte a teljes hazai cigány társadalomra szégyent hoztak, így pártja azt követeli, hogy oszlassa fel magát az Országos Roma Önkormányzat.

Jobbik: Oszlassa fel magát az Országos Roma Önkormányzat!

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) számtalan alkalommal bebizonyította, hogy jelenlegi összetételében teljesen alkalmatlan a magyarországi cigányság érdekképviseletének ellátására - állapította meg csütörtök esti közleményében Varga Ferenc, a Jobbik országgyűlési képviselője. A roma származású politikus kifejtette, az elmúlt időszakban mind a nemzetiségi lista állításakor, mind a botrányos közgyűléseken tapasztalt viselkedésük megbélyegezte a cigányságot.