MKKSZ: „Így nem lehet az emberekkel bánni!”

Boros Péterné
Boros Péterné MKKSZ elnök
Alfahír

Ez az intézkedés szabályt sért, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent

- nyilatkozta a Kormányinfón elhangzott tervekkel kapcsolatban a HVG-nek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezet (MKKSZ) elnöke.

A Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy a kormány arra kötelezi az állami intézményeket, hogy 25 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást. Az otthoni munkát nem támogatják, de a Miniszterelnökségen 18 fok lesz.

Boros Péterné az MKKSZ vezetője szerint megint elmaradt az egyeztetés, mivel a  kormánynak egy ilyen, nagy létszámú embert érintő döntés előtt értesítenie kellett volna a dolgozókat.

De mi erről semmit sem tudtunk, pedig korábban jelezték, hogy szeptemberre össze kívánják hívni a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot, aminek a működtetése Gulyás Gergely minisztériumi feladatkörébe tartozik. Így ez önmagában egy statáriális intézkedés

- jelentette ki Boros Péterné.

Jobbik: 18 fok mellé 18-as karika járna a bejelentett horrorintézkedésekre

18 fokra fűthető közintézmények jelzik mostantól az ott dolgozóknak és az oda látogatóknak, hogy miként hagyta őket magukra a kormány. Hiába a választások előtti hangzatos ígéretek, a kormány képtelen megvédeni az embereket a 25 év óta nem látott rekordinflációtól, a brutális gáz- és áramszámláktól, ráadásul az uniós forrásokat sem tudják hazahozni - reagált közleményében a Jobbik a kormányinfón elhagzottakra.

MKKSZ-elnök felidézte, hogy ilyen szintű fűtéscsökkentésnél még mindig vannak kiegészítő lehetőségek, például elektromos fűtési megoldásokhoz lehet nyúlni. A szakszervezet pedig továbbra is a „home office-t” szorgalmazná.

Így nem lehet az emberekkel bánni, hogy a miniszter úr kiáll a pulpitusra, és azt mondja, hogy 18 fok lesz. 618 ezer ember helyzetéről beszélünk

- közölte Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.