Az orvosi kamara reagált a Belügy javaslatára: ez a korábbi megállapodás felrúgása

Az orvosi kamara reagált a Belügy javaslatára: ez a korábbi megállapodás felrúgása

Hétfő délután állásfoglalást adott ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Elnöksége azzal a miniszteri előterjesztéssel kapcsolatban, amely szerint többek között megszűnhet a szabad orvosválasztás a kórházakban. A MOK közleményében azt írja, hogy a javaslatot eddig még nem kapták meg, előkészítésében a korábbi államtitkári és miniszteri ígéretek ellenére sem vettek részt.

Kiemelték:

"A javaslat bizonyos részei homlokegyenest szembe mennek a miniszterelnöknek a MOK-kal kötött korábbi megállapodásával. Jelesül: az orvosi bértáblánál alacsonyabb fizetés lehetősége a korábbi megállapodás felrúgása. Ezt semmilyen formában nem fogadjuk el."

Hozzátették, hogy csak azután tudnak róla nyilatkozni, ha az eredeti formájában megismerték.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Belügyminisztérium egészségügy átalakítást célzó, összességében több száz milliárd forintot érintő új javaslatcsomag javaslata szerint az alapellátás kivételével megszűnne az állami fenntartású intézményekben a szabad orvosválasztás, korlátoznák a betegek látogatását és erősítenék az állami irányítást. A tervezet ezenkívül megváltoztatná a háziorvosi ellátás működtetését is: az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), praxiskezelőként kapna felhatalmazást a körzethatárok kijelölésére, és e hivatalhoz kerülne a betöltetlen körzetek kezelése.