Medián: A magyarok pesszimizmusa nő, a Fidesz népszerűsége csökken

Medián: A magyarok pesszimizmusa nő, a Fidesz népszerűsége csökken

A Medián friss felmérése szerint a 2015-ös menekültválság óta nem volt olyan magas azoknak az aránya Magyarországon, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok. A nagyobbik kormánypárt viszont a népszerűségi versenyben így is viszi a prímet.

A magyarok kétharmados többségének borúlátó a jövőképe - derül ki a Medián friss felméréséből, melyet a hvg.hu közölt.

A Medián felmérése szerint

a 2015-ös menekültválság óta nem volt olyan magas azoknak az aránya Magyarországon, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok.

Alátámasztja a társadalmi megosztottságot, hogy a fideszes szavazók negyede gondolkodik így, míg az ellenzékiek 95 százaléka nyilatkozott pesszimistán a jövőről.

A közvélemény-kutatás szerint a Fidesz a támogatottságbeli olvadása dacára változatlanul a legpreferáltabb párt a szavazók körében.

Április óta a teljes választókorú népességben jelentősen, 9 százalékponttal 48-ról 39 százalékra csökkent a Fidesz népszerűsége, de ez nem az ellenzéki pártoknak kedvezett, hanem a párt nélküli, bizonytalan szavazók számát táplálta.

A bizonytalanok tábora ugyanis 15-ről 23 százalékra nőtt.

A Medián-felmérés alapján pillanatnyilag a DK, majd fej fej mellett a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt az ellenzék legerősebb pártjai. A választások óta a teljes népesség körében a DK 7-ről 9 százalékra, a biztos pártválasztók közt 13 százalékra erősödött. A Mi Hazánk és az MKKP 7-7 százalékon, illetve a biztos szavazóknál 8-8 százalékon áll. Előbbi gyengült, utóbbi viszont erősödött április óta.

Még a parlamenti bejutási küszöb felett áll a Momentum, a teljes népességben 5 százalékkal, míg a biztos szavazóknál 7 százalékkal. A Jobbikot, az LMP-t, a Párbeszédet és az MSZP-t pedig 5 százalék alá mérték.

A vezető tisztséget betöltő ellenzéki politikusok körében Ungár Péter LMP-társelnök a legnépszerűbb, őt követi a sorban Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára.

Az EU-tagság támogatottsága még mindig elég magasnak számít, még úgy is, hogy a fideszesek a korábbi 83 helyett 70 százalékban támogatják Magyarország uniós tagságát. Az ellenzékiek körében ez az arány változatlanul 98 százalék, de az ő körükben is 86-ról 78 százalékra apadt azok aránya, akik teljes mértékben támogatják, hogy Magyarország az EU tagja legyen. A párt nélküli szavazók körében a visszaesés 10 százalékpont (90-ről 80 százalékra).