Putyin szerint az orosz rakétacsapások "kényszerű és elkerülhetetlen válaszlépések"

Putyin szerint az orosz rakétacsapások "kényszerű és elkerülhetetlen válaszlépések"

Az orosz elnök Olaf Scholz német kancellárral folytatott pénteki telefonbeszélgetésében azt mondta, Kijev "provokációira" reagáltak.

Kijev "provokációira" adott kényszerű válaszintézkedésnek nevezte az ukrajnai célpontokra mért rakétacsapásokat Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaf Scholz német kancellárral folytatott pénteki telefonbeszélgetésében a Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint.

Az MTI által tolmácsolt moszkvai tájékoztatás szerint Putyin azt fejtegette, hogy az orosz fegyveres erők sokáig tartózkodtak az egyes ukrajnai célpontok elleni célzott rakétacsapásoktól, és hogy 

ezek "kényszerű és elkerülhetetlen válaszlépések" Kijev "provokatív támadásaira", 

amelyeket Oroszország polgári infrastruktúrája, köztük a Krími híd és energetikai létesítmények ellen intézett.

Ezenfelül az orosz elnök destruktívnak nevezte az Ukrajnába irányuló külföldi fegyverszállításokat.

Scholz Putyinnak: Németország elítéli a polgári infrastruktúra elleni légicsapásokat

A német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint Olaf Scholz Vlagyimir Putyinnal közölte,

Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat.

A német kancellár legutóbb szeptember közepén beszélt az orosz elnökkel. Steffen Hebestreit kormányszóvivő a több mint két hónapra megszakadt párbeszéd folytatásáról tájékoztató közleményében ismertette, hogy az egyórás beszélgetés témája az Ukrajna elleni orosz támadó háború és következményei voltak.

A kancellár ismét elítélte a nemzetközi joggal ellentétes támadást, ezúttal különösen a polgári infrastruktúrára mért légicsapásokat, és hangsúlyozta, hogy Németország kitartóan támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védelmi képességének biztosításában.

Olaf Scholz azt is ismételten sürgette az orosz elnöknél, hogy találjon mielőbb diplomáciai megoldást a konfliktusra, és e megoldás részeként vonja ki az orosz csapatokat Ukrajnából.

A kancellár és az orosz államfő az Ukrajna elleni háború miatt "különösen feszült" globális élelmezési helyzetről is tárgyalt - áll a közleményben, amely szerint mindketten kiemelték az ukrán gabonaexportról szóló meghosszabbított megállapodás jelentőségét.

A kancellár és az orosz elnök végül megállapodott abban, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak.