Évi 42 milliót kellene fizetnie a váci önkormányzatnak, hogy újra kinyithasson a deákvári kisposta

Évi 42 milliót kellene fizetnie a váci önkormányzatnak, hogy újra kinyithasson a deákvári kisposta

Mint arról beszámoltunk, a posták (átmeneti?) bezárási hulláma Vácot is érinti, ezért november 11-én, délelőtt 10 órakor a város vezetője, önkormányzati képviselői és helybeliek közösen demonstrációt tartottak, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az egyik helyi posta bezárása ellen. Ezenkívül feladták levélben petíciójukat a Magyar Posta igazgatójának a bezárásra ítélt 3-as számú postahivatalban. Az eseményen többek között Matkovich Ilona, Vác pártfüggetlen polgármestere is beszédet mondott.

Fehér Zsolt jobbikos önkormányzati képviselő az Alfahírnek akkor arról beszélt, hogy november 12-ével Vác három postájából bezárják a Deákvár városrészben található kispostát. A központi döntés ellenzői pedig ennek nyomán aláírásgyűjtést indítottak.

Most az is kiderült, hogy

nem csak szüneteltetnék a deákvári kisposta működését, a bezárás végleges, hacsak az önkormányzat nem fizeti ki a teljes költség 50 százalékát, ami Vác esetében évi 42 millió forintot jelent

 - írja a vac.hu, amely szerint ez hangzott el azon a pénteken tárgyaláson, amit Matkovich Ilona polgármester a Magyar Posta Zrt. képviselőjével folytatott.

Habár Vácon az önkormányzat mellett több, mint 2200 aláírással a váci polgárok is tiltakoztak a döntés ellen, november elején bezárt a mintegy 15 ezer embert kiszolgáló posta.

Felidézik, Matkovich két hete Fónagy János államtitkárnál járt, ahol azt az információt kapta, hogy csak akkor nyithat újra ki a kisposta, ha az önkormányzat támogatja annak költségeit. A pénteki tárgyaláson azonban kiderült:

a végleges bezárásra nem a rezsiválság miatt került sor, a kisposta pedig csak akkor nyithat ki újra január 1-től, ha Vác a költségek felét – beleértve a dolgozók bérét, a pénzszállítás költségét és a rezsit is – átvállalja

- emelte ki a Vac.hu, hozzátéve, hogy ez éves szinten mintegy 42 millió forint lenne.

A polgármester a tárgyalás után elmondta: az állami tulajdonú, állami feladatot ellátó Magyar Posta Zrt. egy keretszerződésben állapodna meg az önkormányzattal 18 hónapra és negyedéves bontásban kellene fizetni a költségeket. A város a bevételből nem részesülne, csupán a kiadások felét vállalná át az állam helyett. A cég számításai szerint a deákvári a kisforgalmú fiókjaik közé tartozik. 

A döntést december 12-ig kell meghoznia az önkormányzatnak, ezért jövő hétre rendkívüli testületi ülést hív össze a polgármester - írja a lap.

Fehér Zsolt Facebook oldalán úgy kommentálta a hírt, hogy

ez nem más, mint állami szintre emelt zsarolás.